Prijava

Vaša prijava

Danas je Pepelnica. Počinje korizma, a večeras ujedno kreće i 22. Biblijsko bdijenje

[]

Pepelnica je ili Čista srijeda, a ujedno s ovim danom i službeno počinje vrijeme korizme, posebno vrijeme posta i obraćenja za sve kršćane u iščekivanju najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa.

Večernjom misom u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije od 18:30 sati te tradicionalnim obredom posipanja pepela, u Gorici će se večeras službeno označiti početak korizmenog vremena.

Podsjetimo. Na Pepelnicu svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: »Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti« ili: »Obratite se i vjerujte evanđelju«. Danas pepeo shvaćamo i kao znak pokore i obraćenja. Simbolikom te mrtve tvari čovjek priznaje svoju grješnost i postiže milosrđe. Zato je pepeljenje poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve te da pokažu spremnost na novi život. Pepeo kojim se vjernici posipaju ili im se pepelom križa čelo dobiva se od spaljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine.

Danas je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Post za vjernike znači uzeti samo jedan puni obroku u danu. Nemrs je uzimanje tri obroka dnevno, no ključno je to da se ne jede meso. Na Čistu srijedu i Veliki petak ne provodi se samo post, nego i post i nemrs. Post je obvezan za katolike od 18 do navršenih 60 godina, na Pepelnicu i na Veliki petak. Nemrs obvezuje one koji su navršili 14 godina.

Nakon večerenje svete mise, ujedno započinje i dvadeset i drugo biblijsko bdjenje u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u kojem Bibliju pet dana neprekidno čitaju župljani. Organizirana su danonoćna dežurstva uz pomoć vjernika laika iz velikogoričkih župa, a svake godine Bibliju čita nekoliko stotina Velikogoričana.

 

 


Snimke priredbi - 40. rođendan škole