Prijava

Vaša prijava

MOST Velika Gorica: Novi cjenik VG Čistoće nije dovoljno poticajan za građane

[]

Novi sustav gospodarenja otpadom na području Grada Velike Gorice koji je službeno počeo početkom ožujka, našao se u fokusu velikogoričkog Mosta koji je danas na tu temu održao konferenciju za medije.

Kako kažu, novi cjenik VG Čistoće nije dovoljno poticajan za građane jer fiksni dio je izrazito velik te nije u skladu s načelom „onečišćivač plaća“.

– Novi model naplate usluga Čistoće je nepravedan i loš. Nije pošten prema korisnicima koji stvaraju manje otpada. To će najviše osjetiti ugroženi članovi našeg društva – umirovljenici – istaknuo je Ivan Bekavac.

Valentina Dorotić ističe kako je novom Odlukom na temelju koje je donesen novi Cjenik usluga VG Čistoće propušteno omogućiti korisnicima spremnik prilagođen njihovim potrebama.

– Kućanstvo koje preda 6 puta više otpada platit će samo 7 kn više uslugu, što nije u skladu sa načelom onečišćivač plaća, razmjerno predanoj količini otpada što je trebalo biti osigurano – kaže Dorotić.

08.03.2022. – Velika Gorica – Velikogorički Most o novom sustavu gospodarenja otpadom – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nada Findrle mišljenja je da umanjenje cijene minimalne javne usluga za 7 kuna mjesečno samo za biokompostiranje neće znatno povećati biokompostiranje, a niti odvojeno prikupljanje što je nedovoljno za provedbu ciljeva plana gospodarenja otpadom znamo li da je odvajanje reciklabilnog otpada i biokompostiranje nažalost na siromašnih 18 posto u ukupnoj masi otpada.

Mostov Zoran Lovrić smatra kako ljudi nisu dovoljno educirani i informirani kada je u pitanju odvajanje otpada.

– U ova dva tjedna otkako smo dobili posude za bio otpad, u mojoj zgradi gdje živi skoro 40 stanara, stoji samo jedna vrećica tog otpada. Ja prvi kao građanin nisam u mogućnosti odvajati jer ne znamo gdje, što i kako. Nisu date jasne upute – kazao je Lovrić.

08.03.2022. – Velika Gorica – Velikogorički Most o novom sustavu gospodarenja otpadom – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Unatoč svemu iz Mosta pozivaju građane da budu odgovorni i nastave odvajati otpad.


Sretan Dan žena