Prijava

Vaša prijava

FOTO Napreduju radovi na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču

[]

Kada bude dovršen, vatrogasni dom u Buševcu, bit će zasigurno jedan od većih domova takve vrste na goričkom području, ali i šire. Nakon kratke stanke, nastavljaju se radovi na njegovoj izgradnji, a kako trenutno izgleda provjerio je i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Vrijednost radova je nešto više od 7 milijuna kuna, a nastavljamo s ulaganjem u ovaj objekt kako bi ga što prije dovršili. Iz gradskog Proračuna ove je godine u tu svrhu osigurano oko milijun i 700 tisuća kuna te se nadam kako ćemo već iduće godine imati privremeno otvorenje doma. Vatrogasci su uvijek bili tu kada je potrebno, ne samo kada je u pitanju požar, već su se iskazali i dokazali za vrijeme potresa. Na ovaj način želimo im zahvaliti i reći da je to naš dug prema njima za sve što oni čine za našu društvenu zajednicu – naglasio je gradonačelnik Ačkar.

Obilazak radova na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Vatrogasni dom u Buševcu prostirat će se na više od tisuću kvadrata, a uz garaže za vatrogasna vozila veličine oko 120 kvadrata, nalazi se i velika prostrana dvorana od 300 metara kvadratnih kao i same prostorije uprave vatrogasnog društva.

– Planiramo napraviti i jednu prostoriju u kojem ćemo smjestiti više od 500 naših pehara s brojnih natjecanja koje smo osvojili u posljednjih 20 godina. Tu će se nalaziti i jedan poslovni prostor, a kojem će biti cilj da bude u svrhu samoodržavanja doma. S obzirom na to da u Buševcu djeluju brojne udruge i one će koristiti dom za svoje programe. Vatrogasci će sigurno biti zadovoljni, a zasigurno i cijelo selo – zaključio je Kristijan Horvačić, predsjednik DVD-a Buševec.

Obilazak radova na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovo je uz aglomeraciju jedan veliki kapitalni projekt koji se provodi u Buševcu. Naši vatrogasci zaista to zaslužuju, a iza njih je punih 120 godina rada te su među najstarijim društvima u Hrvatskoj. Vjerujem da će dom biti završen u predviđenom roku, no ako dođe do zastoja moli mještane za strpljenje s obzirom na cijelu situaciju na globalnoj razini. Dom će sigurno biti napravljen na zadovoljstvo svih mještana i naših vatrogasaca – istaknula je na kraju predsjednica Mjesnog odbora Buševec, Ivana Belošević.

No, nije ovo jedini vatrogasni dom u izgradnji na području Velike Gorice. Samo nekoliko minuta dalje od Buševca, isti prizor vidjeli smo i u Novom Čiču. Na žalost tamošnji vatrogasni dom osim što je već bio star i oronuo, stradao je i u potresu pa je stoga prošlo ljeto krenulo njegovo uklanjanje. Sto metara dalje, od stare lokacije doma, gradi se novi objekt površine oko 900 metara kvadratnih.

– Radovi dobro napreduju, a tempo i dinamika idu prema planiranom. S obzirom da su zbog potresa ostali bez svog vatrogasnog doma, očekuje se da ovdje ubrzamo radove kako bi udruge i vatrogasci mogli konačno imati krov nad glavom. I ove smo godine u proračunu osigurali sredstva, a prvotna vrijednost projekta je bila nešto više od 4 milijuna kuna. S obzirom na to da su cijene otišle gore preostaje nam vidjeti kako će se to odraziti na ovaj projekt – rekao je gradonačelnik Ačkar i naglasio kako se čekaju i rezultati natječaja za projekt aglomeracije kojim bi u potpunosti kroz cijelo mjesto bila provedena kanalizacija.

Obilazak radova na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovaj dom će mnogo značiti kako nama vatrogascima tako i ostalim udrugama i mještanima Novog Čiča. U domu je predviđeno nekoliko prostorija za naše lokalne udruge tako da dom bude u potpunosti iskorišten. Nadamo se završetku doma iduće godine s obzirom da naše društvo slavi 130 godina postojanja te bi nam to bio jedan veliki poklon za obljetnicu – rekao je predsjednik DVD-a Novo Čiče, Zvjezdan Čurla.

Obilazak radova na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Novi vatrogasni dom, ali i kulturno-edukativni centar dat će jednu novu vizuru samog naselja, smatra predsjednik KUD-a Čiče, Stipo Duvnjak.

– Naš kraj i sela koja gravitiraju prema Posavini imati lijepe sadržaje. Ovaj dom mnogo nam znači, jer imamo vrlo aktivne udruge u mjestu, a koje će aktivno i zajednički koristiti prostore vatrogasnog doma te će nam to ujedno omogućiti i razvoj mnogih novih projekata – dodao je Duvnjak.

Čedomir Tomašić, predsjednik Mjesnog odbora Novo Čiče zahvalio je gradonačelniku Ačkaru što Grad ima razumijevanje za sve njihove potrebe.

Obilazak radova na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

The post FOTO Napreduju radovi na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču first appeared on cityportal.hr.

Objava FOTO Napreduju radovi na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču pojavila se prvi puta na cityportal.hr.