Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan poezije: Jedinstveni poetski performans ispred Gradske knjižnice

[]

Gradska knjižnica Velika Gorica prigodnim je programom obilježila Svjetski dan poezije.

Točno u podne ispred Središnjeg odjela knjižnice pjesnik Matko Abramić iz Varaždina zabavljao je prisutne i sve prolaznike svojim osebujnim poetskim performansom pod nazivom “Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu”. Nakon brojnih izvedbi diljem Hrvatske i regije, pjesnik Abramić prvi je put stigao i u naš grad. Pjesma nastaje tako da mu netko iz publike kaže riječ na temelju koje on napiše pjesmu i to na staroj pisaćoj mašini.

– Nekako je to krenulo kao želja dati sebe, jer knjigu nije lako objaviti. Pišem već pet godina, moram se snaći na licu mjesta i najbitnija je spontanost. To ide po principu “snađi se druže”. Samo kucanje mašine vraća nas na taj starinski stil, a inspiriraju me sami ljudi – kaže pjesnik Matko Abramić.

Škafiškafnjak, škuribanda, sefard i ljubav, neke su od riječi koje je posebno zapamtio kroz ovih pet godina koliko već piše “po narudžbi”, a dosad je tako nastalo više od petstotinjak pjesama.

V.d. ravnateljice Gradske knjižnice Velika Gorica, Pamela Sever, kaže kako je želja ove i budućih akcija – približiti se sugrađanima.

– Kao i svake godine uključeni smo u Svjetski dan poezije i drago mi je da ove godine imamo akciju ispred knjižnice, da knjižnica bude bliže korisnicima i svim građanima. Drago mi je da je danas ovako prekrasan sunčan dan i nadam se da će naši sugrađani prepoznati naše akcije koje će se sve više odvijati ispred prostora same knjižnice – poručuje.

Objava Svjetski dan poezije: Jedinstveni poetski performans ispred Gradske knjižnice pojavila se prvi puta na cityportal.hr.