Prijava

Vaša prijava

Košarkaši protestiraju: ‘Pa sudac nam nije ni pružio ruku nakon utakmice…’

[]

Košarkaši Gorice u subotu su odigrali ogled Lige za prvaka sa Splitom, pružili jako dobru partiju u izostanku ponajboljeg igrača Mate Kalajžića, ali i izgubili 93-91 u dramatičnoj završnici. I brojali su se poeni, brojale su se i asistencije Borne Kapuste, koji je dogurao do 12, a nakon svega brojale su se i – sudačke pogreške.

Iz vodstva Gorice oglasili su se priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti…

“Nezadovoljni neprofesionalnim sudačkim odlukama za koje vodstvo KK Gorica smatra kako su uvelike utjecale na ishod utakmice portiv KK Split
u petak, 25. ožujka, vodstvo Kluba je uputilo službeni prigovor Hrvatskom košarkaškom savezu. Treba istaknuti kako KK Gorica do sada nikada nije javno reagirao niti komentirao službene sudačke odluke, no ovog puta vodstvo i stručni stožer smatraju kako su pogrešne sudačke odluke uvelike naštetile Klubu te kako bacaju pogrešno svijetlo na Hrvatsku košarku i na samu Ligu.

‘Poštovani,

obraćamo vam se s prigovorom na sudačke odluke na štetu KK Gorica u sklopu utakmice KK Gorica – KK Split, koja se u 2. kolu HT Premijer Lige za prvaka odigrala u petak, 25. ožujka 2022., u Velikoj Gorici.

Naime, nakon ove utakmice, nažalost, ne možemo biti ništa drugo nego ogorčeni i žalosni što je jednu ovako sportski dobru utakmicu, s puno poena i lijepih poteza, pokvarila loša i nesportska sudačka predstava jednog pojedinca koji je direktno nimalo profesionalnim sudačkim odlukama odredio tijek utakmice na konačnu štetu KK Gorica. Vodstvo, kao ni momčad KK Gorice, do sada nije komentiralo suđenje, ali nakon ovakve utakmice primorani smo s vama podijeliti naše komentare.

Između ostaloga, moramo naglasiti i nekulturno ponašanje sudaca, koji našem treneru nisu pružili ruku na kraju utakmice, nego su samo pokušali otići u svlačionicu i tek na trenerovo glasno višestruko upozorenje, uz ispruženu ruku, glavnom sucu, došlo je do pružanja ruku i odlaska u svlačionicu.

Nekulturno ponašanje navedenog suca ne događa se prvi put, jer nakon utakmice u Splitu, koja je vodila na Final Four Kupa Hrvatske također sudac T. Hordov nije dao ruku nakon utakmice. Uputili sam opunomoćeniku Basariću protest nakon utakmice, ali vidimo da se ništa u smislu ponašanja kod suca T. Hordova nije promijenilo.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Situacija 1: Prva četvrtina, vrijeme 7:08 – nedosuđeni faul koš na Anti Mašicu, očiti prekršaj Perkovića

Situacija 2: Prva četvrtina, vrijeme 6:02 – upozorenje za tehničku grešku, ničim izazvan sudac pokazuje upozorenje našem treneru

Situacija 3: Sviran faul Anti Mašiću na Anti Jukiću iako je naš igrač bio u svom cilindru

Situacija 4: 4:43 sekunde do isteka druge četvrtine, blokada Marka Bakovića iako lopta nije krenula u silaznu putanju nakon koje je priznat koš igraču Splita Perkoviću

Situacija 5: Druga četvrtina, do kraja 01:59 minuta, nije dosuđena silazna putanja lopte Lovri Runjiću i priznat je koš iako je jasno vidljivo da je lopta dirala tablu i išla uzlazno prema košu, na suprotnoj strani takva situacija gdje lopta uopće nije imala kontakt s pločom ni obručem je dosauđena kao silazna (situacija 4) i upisana su dva poena gostima

Situacija 6: Nastavno na situaciju broj 5, dodjeljivanje tehničke pogreške treneru radi pokazivanja rukom da je bila silazna putanja

Situacija 7: Treća četvrtina, 6:05 do kraja – jasno se vidi prekršaj igrača Splita Roka Ukića na našem igraču Dinu Cincu koji nije sankcioniran prekršajem

Situacija 8: 1:32 do kraja utakmice, guranja našeg igrača Borne Kapuste u leđa od strane igrača Splita Shanona Shortera i dolazak do lopte, očiti prekršaj u napadu nakon čega sudac svira nepostojeći prekršaj za KK Split na istom igraču 1:24 do kraja 4. četvrtine (koji je više puta zvukovima tražio prekršaje da mu se sude, isti igrač je imao više neprimjerenih reakcija prema sucima i ni jednom nije bio upozoren za svoje ponašanje). Sudac koji je dosudio prekršaj u njegovu korist uopće nije bio u poziciji da isti prekršaj vidi, jer je blokiran drugim igračima i nema jasan pogled na situaciju (zaustaviti situaciju na 1:23 gdje se vidi položaj sudaca). Dva druga suca koja su bila bliže nisu se oglasila.

Situacija 9: Ova situacija direktno odreduje pobjednika utakmice: 15 sekundi do kraja – nakon promašaja protivničkog igrača, drugi igrač Splita Karlo Žganec uzima nedozvoljenu poziciju jer se služi guranjem u leđa i dolazi do pozicije šuta iz koje postiže koš. Najgore od svega je što je prekršaj za dodatno bacanje dosuđen Karlu Uljareviću, koji uopće nije imao kontakt s njim.

Snimku utakmice možete vidjeti OVDJE.

Svrha ovih prigovora nije kažnjavanje sudaca jer i oni mogu ponekad pogriješiti bez namjere, ali za ovu utakmicu ne možemo biti sigurni da nije bilo namjere.

Imajući na umu da se HKS jako trudi da sve ekipe imaju zadovoljavajuće suđenje, moramo svi zajedno poraditi na međusobnoj komunikaciji, suradnji i edukaciji da bude što manje pogrešaka u budućnosti.”

Objava Košarkaši protestiraju: ‘Pa sudac nam nije ni pružio ruku nakon utakmice…’ pojavila se prvi puta na cityportal.hr.


Svjetski dan kazališta

Državno Natjecanje iz geografije