Prijava

Vaša prijava

Vrhunski glazbenici prvi put u drvenim kapelama u Letovanskom Vrhu i Cvetnić Brdu

['drvene kapele', 'Festival drvenih kapela Sancta Barbara', 'glazba']

Festival drvenih kapela Sancta Barbara četvrtu godinu zaredom dolazi na područje Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica. Ovaj doista jedinstveni festival u Lijepoj Našoj od 26.lipnja do 03. srpnja dovodi vrhunske glazbenike i publiku u prelijepe prostore drvenih kapela starih i više od 300 godina, a ove godine u njih dvije i po prvi put.

– Prvi put ćemo posjetiti dvije drvene kapele u Letovanskom Vrhu i Cvetković Brdu i tamo održati vjerojatno i prve koncerte ikad održane u tim prostorima od kada su izgrađene. Riječ je uistinu o posebnim prostorima, gdje je poseban ugođaj slušati glazbu. Festivalska publika će u Kapeli sv. Bartola u Letovanskom Vrhu i Kapeli sv. Roka u Cvetković Brdu, prvi puta slušati, među ostalima, i  klasičnu gitaru u izvedbi sjajnog Viktora Vidovića – otkriva Valentine Badanjak Pintarić, idejna začetnica i producentica festivala.

Velika Mlaka, Velika Gorica, Letovanski Vrh, Buševec, Brest Pokupski, Donja Lomnica i Cvetković Brdo lokacije su ovogodišnje festivalske turneje, a cilj je ovog jedinstvenog festivala osvijestiti vrijednost tradicijske drvene arhitekture.

–  Svakako nam je cilj podizanje svijesti o tome kakvo krasno bogatstvo u toj vrijednoj kulturnoj baštini tradicijske drvene arhitekture skrivaju naše Turopolje i Pokuplje, te koliko je ta naša arhitektura posebna. Dodatni motiv za promociju ove priče je i to šo ovim festivalom i prvi put u prostore stare 300 i 350 godina dovodimo glazbenike – poručuje.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara otvara se u nedjelju, 26.lipnja, u Kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki koncertom ansambla Quinta Essentia u sastavu: Stjepan Nodilo, barokna oboa i blok-flauta; Mauro Colantonio, traverso i viola da gamba; Matko Smolčić, barokni fagot; Izidor Erazem Grafenauer, teorba i barokna gitara te Franjo Bilić, čembalo. Na programu je glazba francuskih baroknih skladatelja.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, svi se koncerti prenose uživo i biti će dostupni na festivalskim YouTube stranicama.

The post Vrhunski glazbenici prvi put u drvenim kapelama u Letovanskom Vrhu i Cvetnić Brdu appeared first on cityportal.hr.