Prijava

Vaša prijava

Bolje spriječiti..: Nova aplikacija mjeri lokalne razine UV zračenja

['aplikacija', 'hotnews', 'rak kože', 'SunSmart Global UV', 'UV zračenje', 'vrućine']

Ljeto je i nije neka vijest kako temperature zraka rastu, a idućih dana idu i debelo iznad 30 Celzijusa. Ovaj sunčani i vrući vikend maksimalac ide i do 33 Celzijusa, a idućeg tjedna još i više, kažu da će nas pržiti i do 40..

Nije novost ni kako se trebamo zaštititi od štetnog UV zračenja, ali zato jest ona o tome kako je pokrenuta nova aplikacija za mobilne telefone, SunSmart Global UV,  kojom se mjere upravo te razine štetnog ultraljubičastog zračenja i to na lokalnoj razini. Aplikaciju su pokrenuli UN, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Aplikacija je dostupna besplatno u Apple App i Google Play trgovinama, a pruža petodnevnu UV i vremensku prognozu, upozorava o periodima kada je potrebna zaštita od sunca, a sve s ciljem smanjenja globalnog terete raka kože i oštećenja očiju povezanih s UV zračenjem.

– Prekomjereno izlaganje UV zračenju glavni je uzrok raka kože. Stoga je od vitalnog značaja da ljudi znaju kada i kako se zaštititi – rekla je dr. Maria Neira, direktorica Odjela za okoliš, klimatske promjene i zdravlje WHO-a.

Ova aplikacija kombinira meteorološku, ekološku i zdravstvenu stručnost, a jedinstvena je jer koristi podatke s vremenskih i UV mjernih postaja na razini zemlje kako bi pružila točna očitanja UV indeksa specifična za lokaciju.

Prekomjerna izloženost UV zračenju odgovorna za ozbiljne zdravstvene probleme, a svake godine se dijagnosticira novih 1,5 milijuna slučajeva raka kože. Trenutačno veliki dijelovi Europe mogu imati vrijednosti UV indeksa veće od 8, što je ocjena ‘vrlo visoka’ i znači da se posljedice mogu pojaviti za samo 15 minuta, ovisno o tipu kože.

 

The post Bolje spriječiti..: Nova aplikacija mjeri lokalne razine UV zračenja appeared first on cityportal.hr.