Prijava

Vaša prijava

Tko je gazda u kući?

['hotnews', 'kolumna', 'nevena skočić', 'vruće teme']

Mnogi muškarci vole tvrditi da su oni glave kuće, ali glava kuće nije titula nego funkcija. Pravo značenje biti glava kuće nije sjediti na fotelji, podignutih nogu i bacati naredbe ostalim ukućanima.

“Ja sam gazda kuće” rečenica je koja se nekad odnosila na onog tko je imao pravo na duplu porciju mesa za ručkom ili se znalo da on jede batak i nitko drugi ga nije mogao ni sanjati. Čak i naši očevi su se tako ponašali jer su oni privređivali najviše za kuću u novcu. U današnje vrijeme to bi bile glave kuće, a ne gazde. Glava kuće nije autoritet, to je odgovornost. Znači, ono što činite kroz dan da se vaša obitelj osjeća sigurno, da se vaša žena osjeća zaštićeno i da uz vas osjeća mir.

pexels kampus production 5990958

Biti glava kuće znači:

-Ostati vjeran svojoj jednoj ženi. Kako možete uništiti isti dom za koji tvrdite da ste glava?

-Promicati i održavati timski rada sa suprugom. Mnogi muževi uništavaju duh timskog rada ne uključujući svoje žene u donošenje odluka. Biti glavni ne znači da znate sve ili da donosite sve odluke, već da dajete pravi smjer i okruženje u kojem se mogu donositi dobro promišljene odluke.

-Ponašajte se pravilno prema svojoj ženi jer žena diktira raspoloženje u kući. Ako se s njom loše postupa, raspoloženje u domu postaje dosadno, hladno, iscrpljujuće i neugodno.

-Smišljanje vizije za obitelj u partnerstvu sa suprugom. Gdje ćete živjeti za deset godina, u koje će škole ići djeca? Kako ćete se razviti kao obitelj za dvadeset godina?

-Zbrinjavati obitelj, a ako i supruga zarađuje, onda biti glava znači i poticati i podržavati njezin rad i doprinos kao i brinuti se da se novac dobro koristi.

-Provedite dovoljno vremena kod kuće sa svojom obitelji. Kako možete biti glava doma u kojem ste kao posjetitelj?

-Modelirajte svojoj djeci kako se odrasli ponašaju, kako se rješavaju problemi i što znači odrastati.

pexels kampus production 8730062

-Ako ste vjernik, dopustiti Bogu da vlada u domu. Duhovno njegovanje nije samo za žene. Bog najbolje vlada u domovima gdje su i muž i žena podređeni Bogu. Učite svoju djecu Božjim putevima svojim primjerom.

-Zaštitite vaš dom od neprijatelja, vaših prijatelja, uljeza i također žena koje vas pokušavaju zavesti.

-Budite izvrsni izvan kuće. Čuvajte integritet i ugled svog imena jer vaš dom i obitelj nose vaše ime.

-Budite vođa kroz primjer. Vodstvo je sinonim za glavu doma, to nije samo postavljanje reda, to znači pomaganje u kućnim poslovima, pomaganje svojoj ženi, posebno kada je iscrpljena ili trudna, prljanje ruku i odjeće dok se igrate s djecom, raditi više od onoga se od vas traži kod kuće. Ovo je tvoja obitelj, ovo je tvoj dom.

pexels pixabay 2133

Foto: pexels-pixabay

-Biti dovoljno mudar da odstupiš od svađe sa svojom ženom, odlučiti ne udariti ili ošamariti svoju ženu, biti dovoljno ponizan da se ispričaš kad si u krivu, pustiti sitne kućne svađe. Održati mir u kući. Vi ste ključ mira u kući.

-Disciplinirajte svoje dijete/djecu s ljubavlju. Nemojte ulijevati strah. Ispravljati pogreške s ljubavlju. Otvorite oči svom djetetu/djeci da mogu razlikovati dobro od zla. Poput oca izgubljenog sina, neka vaše ruke bezuvjetne ljubavi budu uvijek otvorene.

-Razumijte svoje dijete/djecu kada pogriješe i spriječite ih da pogriješe. Ponekad se ljutite na svoju djecu zbog nereda koji naprave, a ipak im niste dali upute i sposobnost da se snalaze kroz probleme. Optužujete svoju djecu da vam sramote, da vam uzalud troše novac ili da su vas iznevjerili, a ipak ih niste zaštitili štiteći ih od njih samih. To je kao da se roditelji ljute jer je njihova kći tinejdžerica trudna, ali kao roditelji nikada nisu pripremili svoju kćer za seks i svijet. Očekujete da vaša djeca razmišljaju kao vi, a ipak ste ih pustili same da pronađu put, imate više godina iskustva. Dajte savjet čak i kada se ne pita jer djeca često ne znaju kako ga pitati ili ako im treba savjet.

pexels elina fairytale 3807332

Ukratko, moguće je da dom bude osoba, a ne mjesto. S ljubavlju, razumijevanjem i poštovanjem svoju obitelj možete zaštititi od svakog zla.

Vole vas Nena&Chicha team

The post Tko je gazda u kući? appeared first on cityportal.hr.