Prijava

Vaša prijava

Radnikovci su uspjeli – stiže spomenik kultnom mjestu goričkog sporta i druženja

[]

Sedam godina vjernosti jednoj ideji konačno je dovelo i do cilja – ovih su dana postavljeni temelji spomeniku Sportskom društvu Radnik, koji će biti smješten u Tuđmanovom parku, na mjestu starog igrališta NK Radnika, gdje je punih 40 godina djelovao čitav niz sportskih klubova i koji je bio svojevrsna žila kucavica grada.

Prije pet godina, bili smo na jednom od druženja veterana NK Radnik 1945 -2009., bivših članova klupske uprave i prijatelja kluba, kad je Ivan Mišerić Pevi, dugogodišnji predsjednik tog legendarnog goričkog kluba, podsjetio na svoju ideju o podizanju spomen obilježja umirovljenom klubu.

– Jako me to raduje i ekipa koja sve to vodi ima moju punu podršku. Ideja o tom spomeniku se rodila na susretu starih Radnikovaca prije sedam godina, kontaktirali smo tad i našeg akademskog kipara Mladena Mikulina, napravio je idejno rješenje, spremio sam i tekst, trebao se potpisati ugovor s gradom, no sve je malo stalo. Ja sam se povukao iz projekta zbog svojih godina, ali sve podržavam – rekao nam je Ivan Mišerić Pevi.

Lokacija spomenika nametala se sama po sebi – Park dr. Franje Tuđmana, gdje je punih 40 godina bilo Radnikovo igralište.

– Od 1947. do 1987. godine to je bio centar goričkog sporta, pa i šire, druženja, svega. Tu su bili klubovi Sportskog društva Radnik Velika Gorica, nogometni, kuglački, šahovski, rukometni, stolnoteniski i košarkaški. I onda je došla Univerzijada i po urbanističkim planovima stadion i prateći prostori izmješteni su na novu lokaciju, a naš klub je s trećinom također sudjelovao i u financiranju izgradnje novog stadiona – prisjeća se legenda goričkog sporta, ujedno i autor monografije NK Radnik 1945.-2009., koju je napisao u suradnji s Aleksandrom Sašom Božićem.

No, ljubav prema ovom nekadašnjem goričkom klubu nosi se u brojnim srcima, pa je od početne ideje sav posao i projekt oko realizacije postavljanja spomenika krenuo dalje pod vodstvom Ivana Mikulčića, koji je i sam 16 godina igrao u Radniku. Kako bi se ishodovale sve potrebne dozvole okupili su se bivši igrači, treneri i simpatizeri, te se i službeno registrirali kao grupa građana pod imenom ‘Prijatelji NK Radnik’, priča nam Mikulčić.

FOTO: Ivan Mikulčić, voditelj projekta i postavljanja spomenika SD Radnik/G.Kiš, cityportal.hr

Put od početne ideje do postavljanja temelja spomen-obilježju bio je poduži, jer trebalo je mijenjati projektnu dokumentaciju nekoliko puta, kao i lokaciju, no projekt je na kraju zadovoljio sve zahtjeve nadležnih gradskih tijela. Pojavili su se odmah novi izazovi, oni financijske prirode.

– Izradu projektne dokumentacije donirala je tvrtka KOTA GPN iz Velike Gorice, a temelje je donirao VG Komunalac. Gradsko vijeće je jednoglasno prihvatilo naš zahtjev, no upravo su na toj sjednici izglasali i novi proračun, pa smo s tim prijedlogom zakasnili. Odlučili smo se na drugačiji oblik financiranja – priča nam.

Obzirom da je Radnik bio klub širokih masa, građana, obrtnika, firmi, i ‘Prijatelji NK Radnik’ krenuli su u tom smjeru.

– Odluči smo da ćemo ići u širini i dati priliku svima koji su voljeli klub da sudjeluju i podrže ovaj projekt, i moram reći i bez objave u javnosti, ovo što smo u osobnim kontaktima ostvarili, odaziv je fantastičan. I ovom prilikom pozivam sve koji se žele uključiti da pomognu podizanju spomenika stožernom sportskom društvu koje je djelovalo uz Kolarevu ulicu, da očuvamo svojoj djeci i unucima dio tradicije od zaborava  – ističe Mikulčić.

FOTO: spomenik SD Radnik financira se privatnim sredstvima, a odaziv donatora je odličan/G.Kiš, cityportal.hr

Jer upravo su se na toj lokaciji nekad događale sve glavne manifestacije u gradu. U tom smislu je i tekst koji će se, uz grb društva, naći na spomeniku: ‘Na ovim prostorima od 1947. do 1987. godine uspješno su djelovali klubovi Sportskog društva Radnik Velika Gorica: kuglački, nogometni, šahovski, rukometni, stolnoteniski i košarkaški; nositelji sportskog i društvenog života Velike Gorice’.

FOTO: Spomenik SD Radnik, idejno rješenje izradio ak.kipar Mladen Mikulin/G.Kiš, cityportal.hr

Autor spomenika je naš akademski kipar Mladen Mikulin, za kojeg voditelj projekta kaže kako je, kao Radnikovac, jako dobro razumio i osjetio cijelu priču. Spomenik će biti jednostavan i efektan, a prema procjeni umjetnika prekrasno će se uklopiti u lokaciju, bit će na suncu i svjetlu cijeli dan. Tu su i elementi simbolike.

– Spomen obilježje ima horizontalnu ploču koja je zapravo simbol igrališta i na njoj je nogometna lopta u realnim dimenzijama, promjera 35 centimetara. Vertikalna ploča simbolizira objekte koji su tu bili i na njoj će biti grb i tekst. Sve se radi iz granita, takozvane afričke crvene boje, a lopta će biti crne boje, jer u cijeloj Hrvatskoj nije bilo granita bijele boje – otkrio nam je Mikulčić. .

A spomenik sportskom društvu, ali i mjestu koje je u to vrijeme bilo pokretačka snaga Velike Gorice, mogli bismo već idućeg mjeseca i vidjeti u punom sjaju.

– Ako sve bude išlo po planu, a zasad ide, svečano otvorenje spomenika u čast Sportskom društvu Radnik i svemu što je ono značilo za društveni i sportski život grada, bit će oko završetka školske godine, u subotu, 17. lipnja. Želimo da i grad u tome sudjeluje u tom programu, zamolit ćemo i gradonačelnika da bude jedan od govornika, jer je i sam Radnikovac – završno kaže voditelj projekta, Ivan Mikulčić.

FOTO: Ivan Mikulčić na temeljima gdje bi u lipnju trebao biti postavljen spomenik SD Radnik/G.Kiš, cityportal.hr

Ova objava Radnikovci su uspjeli – stiže spomenik kultnom mjestu goričkog sporta i druženja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.