Prijava

Vaša prijava

Preminuo Mladen Šutej, prvi Hrvat koji je sam u jedrilici preplovio Atlantik

[]

Sve zaljubljenike u more rastužila je vijest kako je u svom rodnom Zagrebu, u 78. godini, preminuo jedan od najpoznatijih hrvatskih moreplovaca i jedriličara, Mladen Šutej.

Brojni će ga pamtiti i kao prvog Hrvata koji je sam jedrilici preplovio Atlantik, te dva puta obišao Rt Horn. Ujedno je bio i autor brojnih knjiga i dokumentarnih serijala, brojni zasigurno pamte ‘Beskrajem svijeta’ i ‘Čigrom oko svijeta’.

S prijateljem Ozrenom Bakračem oplovio je i čitav svijet, a na tom su putovanju postali i prvi hrvatski jedriličari kojima je uspjelo oploviti Rt Horne. Mladen Šutej u suradnji s prijateljima osnovao je i Hrvatski oceanski jedriličarski klub, te sagradio legendarnu jedrilicu Hrvatska Čigra.

Foto: Mladen Šutej i Ozren Bakrač, jedrilicom HIR 3 objedrili Rt Horn/FB Mladen Šutej

Mladen Šutej je u svojoj jedriličarskoj karijeri šest puta prejedrio Atlantik, tri puta Labradorsko more, dva puta Pacifik i jednom Indijski ocean. Dva puta je bio na Rtu Horn, jednom prošao Rt Dobre Nade i bio na svim svjetskim kontinentima uključujući i Antarktiku.

O svojim plovidbama napisao je osam knjiga i stotinjak reportaža, a u suradnji s televizijama snimio i realizirao 35 dokumentarnih emisija o jedrenju i zanimljivim krajevima svijeta.

 

Naslovna fotografija: Mladen Šutej/privatna arhiva Screenshot

Ova objava Preminuo Mladen Šutej, prvi Hrvat koji je sam u jedrilici preplovio Atlantik se prvi puta pojavila na cityportal.hr.