Prijava

Vaša prijava

Kraj sezone omraženih krvopija! Kako smo ‘preživjeli’, zašto će nas ‘zaprašivači’ zapamtiti i koliko je to sve uopće koštalo?

[]

Osim po nešto većem broju toplinskih valova koji su obilježili ovo ljeto i jakom olujnom nevremenu koje nas je pogodilo sredinom srpnja, brojni će stanovnici goričkog kraja ovu ljetnu sezonu zasigurno pamtiti i po ‘teškoj’ borbi s omraženim krvopijama – komarcima. Ili bolje reći, komaricama, jer samo ženke tog letećeg stvora ljudima sišu krv koja im je potrebna kako bi proizvele jajašca. Muški su sretni i s cvjetnim nektarom.

A borilo se doslovno i rukama i nogama, uz rekordne prodaje raznih sprejeva, najčešće nedostojnih obračuna s rojevima napadača iz zraka, i ponovnim otkrivanjem prirodnih zaštitnika – od aloe vere, bosiljka, limuna, pa sve do unutrašnje kore banane, luka, češnjaka i sirovih krumpira!

Kritike su uglavnom ciljale one koji su zaduženi za zaprašivanje letećih krvopija, pa bi se društvene mreže svako malo ‘zapalile’ od prozivanja odgovornih  – ‘nigdje ih nema, zašto ne dođu više k nama, nikakve koristi od njih, treba to češće raditi, ne zaprašuju komarce samo se bezveze voze imamo dokaze!’, tek su neki od stotine komentara.

Stoga smo na kraju sezone tih predosadnih zujalica, koje mogu biti i itekako opasne kao prijenosnici brojnih zaraznih bolesti, odgovore na najčešća pitanja i nedoumice potražili upravo na toj adresi. A i Grad smo upitali koliko je sve to koštalo i što je napravljeno.

– U proračunu Grada Velike Gorice za 2023. godinu osigurano je 75.653,25 EUR za provedbu mjera dezinsekcije i deratizacije.

Nakon provedbe postupka javne nabave za provedbu mjera dezinsekcije, Grad je sklopio Ugovor s najpovoljnijim ponuditeljem – trgovačkim društvom EKO – Deratizacija d.o.o. iz Zagreba. Vrijednost ugovorene usluge iznosio je 10.722,00 EUR, a usluge uključuju tri akcije zamagljivanja (naselja V. Gorica, Velika Mlaka i Gradići), četiri LARVICIDNA tretiranje na području Grada, te dvije Izvanredne dezinsekcije letećih oblika za šire područje Grada Velika Gorica (ruralna naselja).

Uslijed učestalih poziva i izvanrednih vremenskih prilika Grad je potpisao i aneks Ugovora za jednu dodatnu izvanrednu akciju na širem području Grada Velika Gorica, za dodatni iznos od 3.700,00 EUR – odgovorili su nam iz Grada.

Foto: arhiva/Vozilo Eko-Deratizacije, zaprašivanje komaraca/G.Kotroman/Cityportal.hr

I kako je naša Gorica specifična po mnogočemu, tako će ovu sezonu komaraca pamtiti i djelatnici zagrebačke tvrtke EKO-Deratizacija. Jer nisu se užarile samo telefonske linije goričke gradske uprave.  Naime, kako su nam ispričali u telefonskom razgovoru, u svih 27 godina poslovanja samo su u Gorici doživjeli takve reakcije građana. Reklo bi se, lagani ‘šok & nevjerica’ zbog učestalih poziva s našeg područja… No, svakome su pojašnjavali i odgovarali.

Posebno su im bili interesantni zaključci stanovnika Šćitarjeva, Jagodnog i Novog Čiča, koji su tvrdili kako specijalna vozila prolaze kroz mjesto bez obavljenog posla, jer da vozilo prolazil ulicom, a iz njega ne izlazi tzv. ‘magla’. No, iz tvrtke pojašnjavaju, kako je kontrola takva da kad se uključi stroj za zamagljivanje, uključuje se i GPS, tretiraju se određene pozicije a ne ‘šprica’ se gore-dole ulicama, a vozilo kad dođe u slijepu ulicu naravno da se treba i okrenuti.

– Tu je prikazano naše vozilo, snimljeno na povratku s već istretirane lokacije te odlazak istog na sljedeću lokaciju – službeni je odogovor Eko-Deratizacije.

Građani su se žalili i kako vozilo EKO-Deratizacije prolazi mjestom bez tretiranja komaraca, iz tvrtke demantiraju i pojašnjavaju/ Screenshot

Pojedini građani smatraju kako se loše radi jer ‘sredstva koja se koriste nisu učinkovita’. Zanimalo nas je i koliko se puta ove godine tretiralo komarce na goričkom području, te koliko je učinkovito tretiranje ako se isto ne provodi istovremeno u susjednim selima (npr. tretira se na području Gradića, ali taj dan ili tjedan uopće ne na području susjedne Petrovine gdje su šuma i kanal?). Evo što su odgvorili.

– Ugovorom je dogovorena dezinsekcije letećih oblika komaraca (adultcidne metode) na javnim površinama, uz dužinu prometnica, u naseljima te javnim građevinama kao što su sportske, kulturne, odgojno-obrazovne, upravne i druge u gradu Velika Gorica, Velika Mlaka i Gradićima. Ugovorene su tri akcije, koje su se provodile 29.06.2023., 18.07.2023. te 22.08.2023. Izvanredna dezinsekcija letećih oblika komaraca (adulticidne metode) ugovorene su dvije akcije, koje su i izvršene 29.06.2023. te 18.07.2023. S obzirom na pojavnost tigrastog komarca, Aneksom ugovora, ugovorena je jedna dodatna dezinsekcija, koja je obavljena u razdoblju od 05. do 07.09.2023. Dezinsekcija komaraca u stadiju ličinke (larvicidni tretman), provodi se na 12 lokacija te su ugovorene četiri akcije.

Foto: arhiva/ G.Kotroman/Cityportal.hr

Za suzbijanje komaraca u stadiju ličinke, koriste se larvicidi, registrirani od strane Ministarstva zdravstva RH te su prikladni za primjenu u leglima koja se tretiraju. Za dezinsekciju letećih oblika komaraca, koriste se djelatne tvari na bazi sintetskih piretroida niske toksičnosti, namijenjene za ULV primjenu preporućeni od Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim sredinama s dozvolom Ministarstva zdravstva RH. Radi zaštite okoliša, kao sredstvo za razrjeđivanje, koristi se voda – odgovor je EKO-Deratizacije.

Također su poručili kako i sami stanovnici mogu puno toga učiniti, primjerice maknuti iz dvorišta, s balkona i otvorenog nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda, bar jednom prazniti ili mijenjati vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu, poklopcem ili folijom zatvoriti spremnike za vodu u dvorištima i vrtovima.

 

Naslovnica: fotomontaža/Dubravka Petric Pixsell/pixabay.com

Ova objava Kraj sezone omraženih krvopija! Kako smo ‘preživjeli’, zašto će nas ‘zaprašivači’ zapamtiti i koliko je to sve uopće koštalo? se prvi puta pojavila na cityportal.hr.