Prijava

Vaša prijava

Mali vijećnici Jan Biškup i Patricija Godinić u Saboru govorili o mentalnom zdravlju i životu u ruralnoj sredini

[]

Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora bio je domaćin 13. zajedničke sjednice predstavnika djece iz Dječjih vijeća, foruma i NEF mreže iz cijele Hrvatske sa zastupnicima u Hrvatskome saboru, čiji je nacionalni koordinator Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Tradicionalni susret okupio je djecu u dobi od 9 do 15 godina iz 25 gradova i općina diljem Hrvatske, a Veliku Goricu predstavljali su dječji gradski vijećnici Jan Biškup i Patricija Godinić.

Jan je govorio o važnosti mentalnog zdravlja te naglasio kako je djeci i mladima ovo vrlo važna tema. Istaknuo je da se nada da će se snažnije djelovati zapošljavanjem stručnjaka u škole te otvorenjem centra poput Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica u Velikoj Gorici.

S druge strane, Patricija je opisala život djece u svojoj ruralnoj sredini u Buševcu. Naglasila je kako im je lijepo živjeti u maloj sredini u prirodi te da imaju mnoge aktivnosti ali i nedostatke poput prijevoza. Navela je da se nada da svako selo ima barem neko mjesto za djecu; vrtić, udrugu ili društveni centar.

Foto: Savez društava ‘Naša djeca’ Hrvatske

Djeca su predstavila svoje aktivnosti koje provode od lokalne do europske razine, a teme o kojima su govorili i koje smatraju važnima obuhvatile su razna područja, od financijske pismenosti, prava i potreba djece s teškoćama u razvoju, prava na zdravstvenu zaštitu, zaštiti mentalnog zdravlja djece, online okruženju, životu djece u ruralnim područjima, prava djece na zdrav okoliš i na sigurno okruženje u gradu u kojem žive, do prava na slobodno vrijeme i igru.

Iz Saveza ističu kako su dječja prava i dobrobit djece u središtu njihova rada, a posebna se pažnja prosvjećuje poticanju i promicanju aktivne dječje participacije, kreativnih i edukativnih aktivnosti, projekata i programa, a to sve kroz rad dječjih foruma i dječjih općinskih i gradskih vijeća.

–Svojim brojnim aktivnostima, akcijama i projektima dječja vijeća i dječji forumi pridonose stvaranju sigurnih, zdravih, poticajnih okružja za rast i razvoj djece, a i sto tako i tolerantnih, sigurnih i nenasilnih zajednica u kojima se prava djece promiču i ostvaruju, a mišljenja čuju i uvažavaju – zaključila je predsjednica Saveza društava “Naša djeca“ Hrvatske, akademkinja Aida Salihagić Kadić.

Foto: Hrvatski sabor

Susret se održao 29. studenoga 2023., a omogućilo ga je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru projekta „Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj razini“.

Foto/izvor: Hrvatski sabor/Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Ova objava Mali vijećnici Jan Biškup i Patricija Godinić u Saboru govorili o mentalnom zdravlju i životu u ruralnoj sredini se prvi puta pojavila na cityportal.hr.