Prijava

Vaša prijava

FOTO Dječje igre u Buševcu jedinstveni su festival za male fokloraše, a za kojeg postoji i lista čekanja

[]

Entuzijastični i uvijek vrijedni članovi Ogranka Seljačke sloge Buševec, koji su sa svojom stoljetnom tradicijom čuvanja kulturne baštine postali prepoznatljivi u zemlji i svijetu, pokrenuli su prije točno dva desetljeća festival ‘Dječje igre’.

Jubilarno 20. izdanje održano je jučer u Domu kulture Buševec, kroz čiju je pozornicu prodefiliralo više od 200 malih folkloraša. Nastupili su folkloraši iz Mraclina, Stupnika, Čučerja, Slovačke, Moldavije i Slovenije te tri dječje grupe iz Buševca.

– Razmišljajući kako bi djeca, prvenstveno naša, ali i ostala imala gdje nastupati, jer u to vrijeme nije bilo toliko dječjih susreta u Hrvatskoj, odlučili smo pokrenuti ovaj festival za djecu. U početku su to bile naše domaće folklorne grupe iz susjedstva, ali manifestacije je iz godine u godinu postajala sve popularnija pa smo povremeno zvali inozemne grupe, što naših iseljenih Hrvata, ali dolazili su nam i mali folkloraši iz Slovačke i Slovenije – prisjeća se početak predsjednik Ogranka Nenad Rožić.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Budući da je Ogranak aktivna članica CIOFF organizacije, svjetske udruge organizatora festivala, koja je registrirana pri UNESCO-u, 2017. godine odlučili smo se na malo veći iskorak.

– Budući da u Hrvatskoj nema pravog CIOFF festivala za djecu, pa smo se udružili s folklornim grupama iz naše Zagrebačke županije. Prvo smo s KUD-om Kraluš iz Stupnika dogovorili da svatko ugosti po jednu inozemnu grupu. Pa nam se priključio i Vrbovec, tu smo već imali tri grupe iz stranih zemalja, a surađujemo i s KUD-om Pušća – dodaje Rožić.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Tako su ove godine mali folkloraši u petak prvo nastupili u Pušći na Međunarodnom dječjem festivalu folklora ‘Kriči, kriči Tiček’, jučer u Buševcu, a večeras će svu raskoš i s ponosom noseći narodno ruho pokazati što su naučili u Lučkom gdje će se program održati u 17 sati u osnovnoj školi.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Mnogo je godina iz ovog festivala, ali organizatori uvijek teže nečem boljem i višem, tako je i u ovom slučaju. Interesa za ovakvom vrstom festivala itekako ima.

– Težimo k tome da imamo pet grupa, što bi bilo po svim pravilima organizacije pod kojom djelujemo, a to je pet dana, pet aktivnosti i pet grupa. Nadamo se da ćemo to postepeno i uspjeti, još moramo zadovoljiti neke preduvjete. Već sada imamo oko 30 grupa iz cijeloga svijeta koje nam se javljaju da bi htjele doći na naš festival, ali s obzirom na kapacitete i financijske mogućnosti ne možemo sve ugostiti. Imamo listu čekanja do 2026. godine – otkriva nam Rožić.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kroz ovaj festival prošle su mnoge generacije djece, a brojka je u ovih 20 godina zaista impresivna.

– Kada bismo sve pokušali izbrojiti, došli bi sigurno do 3500 tisuće djece koja su prošla kroz ovu našu pozornicu u Buševcu. Bilo je tu oko 40 grupa djece iz stranih zemalja, a još više naših domaćih malih čuvara baštine. Mogli bi reći da festival ima jedan svoj lijepi renome. Vjerujemo da smo mnogima zanimljivi jer nema toliko dječjih festivala po svijetu. I na ovaj smo način upisali naš mali Buševec na kartu svijeta kada su u pitanju festivali ovakvog tipa – ističe prvi čovjek ovog folklornog društva.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Djeca osim što se upoznaju i čuvaju kulturnu baštinu svoga kraja, imaju višestruke dobiti.

– Tako odgajamo male dobre folkloraše, ali i dobre ljude koji će kroz ovo upoznati i druge kulture, naučit se biti tolerantniji, imati prijatelje po cijelom svijetu. Mislim da je to bogatstvo folklora i na kraju cilj ovih susreta. Vjerujem da su djeci, ali i roditeljima, ovakva događanja, dodatan motiv da se i dalje odlučuju baviti folklorom i čuvati našu kulturnu baštinu – zaključuje Rožić.

Više fotografija možete pogledati na našoj društvenoj mreži.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava FOTO Dječje igre u Buševcu jedinstveni su festival za male fokloraše, a za kojeg postoji i lista čekanja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.