Prijava

Vaša prijava

Goričani na Euru: Broz se priključuje bez trofeja, Budimir sve bliže prvih 11!

[]

Točno dva tjedna prije nego što će otvoriti Europsko prvenstvo, ogledom protiv moćne Španjolske u Berlinu, hrvatski nogometni reprezentativci odradili su trening, a zatim se okupili ispred televizora u svojoj riječkoj bazi i ispratili Luku Modrića i njegov Real Madrid u pohodu na nevjerojatni 15. naslov prvaka Europe. Jednako nevjerojatan je i podatak da je najvećih hrvatski nogometaš svih vremena došao do svoje šeste titule europskog prvaka u 12 madridskih godina, pa je i ponos svih okupljenih bio ogroman.

Luku Modrića suigrači će za koji dan dočekati već uobičajenom tortom kao čestitkom za novi veliki klupski uspjeh, a u nešto drukčijem raspoloženju reprezentaciji će se priključiti Marcelo Brozović. Njegov Al Nasr, naime, poražen je u finalu saudijskoga kupa nakon izvođenja jedanaesteraca u sudaru s Al Hilalom, osvajačem duple krune. Svijet su obišle suze Brozova suigrača Cristiana Ronalda, Portugalca je silno pogodilo što je njegova momčad nakon prvenstva ostala i bez drugoga trofeja, a negdje u pozadini tugovao je i naš Marcelo.

U finalu kupa najveći turopoljski nogometaš svih vremena igrao je do 69. minute, tako da je propustio i produžetke, i penale, a sve skupa nije baš osobita vijest ni za izbornika Zlatka Dalića, odnosno sve hrvatske navijače. Brozović će se u ponedjeljak, na dan prijateljske utakmice protiv Sjeverna Makedonije, priključiti reprezentaciji nakon sezone u kojoj nije uspio osvojiti trofej, ali i nakon sezone u kojoj je nogomet igrao na bitno nižoj razini od one na koju je navikao tijekom svoje karijere.

Brojke kažu da je 31-godišnjak iz Okuja tijekom svoje prve saudijske sezone skupio 43 nastupa u svim natjecanjima, pri čemu je postigao pet golova i podijelio 12 asistencija svojim suigračima. Sudarao se pritom s brojnim velikim imenima, igračima koji su poput njega prihvatili zov arapskih milijuna i preselili na istok, ali ukupna kvaliteta saudijske lige takva je da su mnogi skeptični u kakvom će stanju Brozović biti na Euru nakon sezone u takvom okruženju. Fizički kapaciteti nikad nisu bili upitni, neće biti ni ovoga puta, ali važan je tu i intenzitet i ritam nogometa kojeg igra godinu dana, a on nije onakav kakav će biti na turniru kao što je Europsko prvenstvo.

Broz će biti motiviran, željan nogometa na najvišoj mogućoj razini, željan i dokazivanja da ništa nije izgubio kroz sezonu u Saudijskoj Arabiji, a bude li doista onakav kakvoga ga poznajemo, bit će to veliko pojačanje za cijelu hrvatsku kampanju na Euru.

– Puno je tu važnih igrača, ali posebno je važno kakav će biti Brozović. Kad je on na top razini, onda je i Hrvatska na top razini – komentirao je i veliki talijanski trener Fabio Capello u jednom od nogometnih razgovora ovih dana.

Ante Budimir svoju je nogometnu priču započeo u tadašnjem Radniku, a zatim i u tek osnovanoj HNK Gorici… Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

S posebnim veseljem Broza će u Rijeci dočekati i njegov sugrađanin Ante Budimir, koji ima svoje probleme, ali i svoje želje, motive, načine… Ante je u završnicu klupske sezone ušao ozlijeđen, procjene su govorile da je upitno hoće li uopće biti spreman za napore Europskog prvenstva, ali profesionalac poput njega u to nije ni najmanje dvojio. Treninzima se vratio i puno prije nego što su predviđale čak i najoptimističnije liječničke prognoze, pa se pripremama reprezentacije priključio – potpuno spreman!

Odmorio se u svemu tome od utakmica, zaželio se nogometa, a u koliko je dobrom stanju nepuna dva tjedna prije starta Eura govore i otvorene dvojbe izbornika Dalića o tome s kime krenuti na Španjolce od prve minute. Bruno Petković kandidat će sa svojim jakim argumentima, opcija je i Andrej Kramarić u samom vrhu napada, no kao najlogičnije rješenje, prema vijestima iz Rijeke, sve se više nameće upravo Budimir.

Njegovi argumenti najmanje su jednako snažni kao kod konkurenata, a sastoje se u prvom redu u fantastičnoj sezoni koju je ostavio iza sebe. Budimir je potpisao 17 prvenstvenih golova u dresu Osasune, dugo se borio čak i za mjesto najboljeg strijelca La Lige, a to je gotovo nestvaran doseg za dečka sa Cibljanice. Igrao je najbolji nogomet u svojoj karijeri i doslovno prisilio izbornika, koji ga je nakon Katara praktički već otpisao, da ga vrati u kadar. A danas, bez obzira na ozljedu koja je iza njega, vrlo ozbiljno razmišlja o Anti kao prvoj opciji u špici napada.

Uz sve ostalo, Budimir dolazi iz lige zemlje koja je naš prvi protivnik, a i profilom, odnosno stilom igre, nameće se kao najbolje rješenje. Već u ponedjeljak, sudaru sa Sjevernom Makedonijem, vidjet ćemo kako izbornik razmišlja, vidjet ćemo i u kakvom je Budimir točno stanju, ali i bez toga je jasno da će Hrvatska i ovoga puta imati snažan velikogorički pečat. Možda i snažniji nego što ga je imao prije dvije godine u Kataru, nakon kojeg smo naš dvojac dočekali s medaljama oko vrata.

Neka se ponovi…

Ova objava Goričani na Euru: Broz se priključuje bez trofeja, Budimir sve bliže prvih 11! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.