Prijava

Vaša prijava

Na vatrogasnu olimpijadu u Italiju odlazi i Marijana iz Starog Čiča, a njena uloga bit će – suđenje!

[]

Vatrogasna olimpijada za mladež u Italiji sve je bliže, a ove godine će Zagrebačku županiju predstavljati dvije vatrogasne ekipe iz DVD-a Ribnica i DVD-a Ostrna. No, osim natjecateljskih ekipa Velika Gorica i Zagrebačka županija imat će i svog predstavnika, odnosno predstavnicu u funkciji vatrogasne sutkinje.

Čast suditi na ovako velikom natjecanju pripala je Marijani Plodinec iz DVD-a Staro Čiče, koja je vatrogasna sutkinja već deset godina.

– Ponosna sam i počašćena što sam izabrana i dobila priliku suditi na olimpijadi, to je zapravo svojevrsni vrhunac sudačke karijere za koji sam se nadala da će jednoga dana doći, ali nisam očekivala da će to biti ovako rano. Ponosna sam na to. U jednu sam ruku imala sreće da se tamo plasirala naša ekipa iz DVD-a Ribnica pa smo po toj nekoj liniji odabrani da grad Velika Gorica predloži nekog od svojih sudaca – priča nam Marijana koja je prije nego je postala vatrogasna sutkinja iskusila izvođenje vatrogasnih vježbi i sama natjecanja kao dio ženske A ekipe.

– Imala sam 14 godina kada sam krenula vježbati s curama jer društvo tada nije imalo djecu i pomladak. Išle smo čak tri puta na državno natjecanje, ali najbolji plasman koji smo ostvarile bilo je četvrto mjesto. Ekipa se s vremenom raspala, a ja sam ostala voditi ekipe koje su tada kretale vježbati – prisjeća se ova mlada sutkinja kojoj je vatrogastvo više od hobija te je u njenoj obitelji prisutno već dugi niz godina.

Foto: Privatna arhiva

Sve je krenulo od pradjeda koji je bio dio društva od samog osnutka 1926. godine, a njegovim stopama krenuli su i djed i tata te danas sama Marijana. Njena sudačka karijera krenula je na inicijativu tadašnjeg predsjednika društva Marijana Matejića.

– Kretali su novi ciklusi polaganja ispita za suce i tada me pitao bi li ja to htjela. Otišla sam polagati iz čiste znatiželje i položila otprve. Evo ide već deseta godina kako sudim, a kao mladi sudac sudila sam do sad brojna gradska i županijska natjecanja, ali i tri državna i to u Puli, Zadru i Novalji. Evo sada ću tome pridodati i ovu olimpijadu u Italiji – govori nam Plodinec.

Foto: Privatna arhiva

Na olimpijadi će suditi ukupno troje naših sudaca, a baš kao i Marijana, odabrani su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Prošle godine u studenom, kako bi dokazali da su kompetentni za suđenje na ovako velikom natjecanju, morali su odraditi seminar u Linzu. Tako su poslušali predavanja, odradili vježbe i na kraju polagali ispit.

– Ali između toga, s obzirom na to da su se ekipe spremale za olimpijadu u Fažani i Medulinu i da su odrađivale službene treninge i mi smo ih pratili na njihovim vježbama. Gledali smo što rade, kako rade, gdje griješe, svojim smo im sugestijama probali olakšati i ubrzati tu vježbu kako bi se u Italiji u punom svjetlu pokazali svoje znanje. Na taj smo se način i mi pripremali za to suđenje koje nas čeka tamo – objašnjava nam Marijana te dodaje kako biti vatrogasni sudac nije nimalo lako.

– Teško je kada imate ekipe koje odrade vrhunske vježbe i to su jako brza vremena prolaznosti gdje je zapravo teško primijetiti svaku sitnicu. Brža vremena dovela su do toga da se moraju mijenjati Pravilnici da bi se moglo uopće uočiti sve te silne greške koje bi se mogle potkrasti. Naravno da i mi znamo griješiti i da nam se potkrade, daleko od toga, ali smo uglavnom mi suci s područja Zagrebačke županije mišljenja da radije ne sudimo ako nismo sigurni u to nego nekome napraviti štetu – naglašava.

Foto: Privatna arhiva

Marijana kaže kako ih u Italiji čeka jako puno posla.

– Ekipe imaju tri dana za trening, da se pripreme za štafetu i upoznaju s novom opremom koja ih čeka. Mi kao suci bit ćemo njima na raspolaganju, doslovce od doručka do večere, da oni mogu biti u punoj spremi pred natjecanje. Samo natjecanje bit će u četvrtak 25. srpnja kada moramo biti sto posto fokusirani da odsudimo što je bolje moguće i da te ekipe koje su se spremale mjesecima ne budu na kraju oštećene nakon nastupa – dodaje Plodinec koja ističe i kako nakon ovog natjecanja planira i dalje suditi.

Foto: Privatna arhiva

– Ovo je nešto čemu sam ja težila i što sam si htjela. Planiram i dalje suditi zato što je to nešto što volim i htjela bi se nastaviti s time baviti. Bilo bi zanimljivo otići i na olimpijadu za seniorske ekipe. Također od prošle godine sam i u Odboru za natjecanja Zagrebačke županije tako da sam se i u tom nekom dijelu ispunila – dodaje Marijana koja na kraju ima i poruku za županijske ekipe DVD-a Ribnica i DVD-a Ostrna koje će u četvrtak 25. srpnja u Italiji pokušati ostvariti što bolji plasman i prezentirati svoje društvo, mjesto, grad, županiju i državu na Vatrogasnoj olimpijadi u Italiji.

– Mislim da su se pripremali i vježbali dovoljno i da im je vježba već u malom prstu. Savjetovala bi im kada dođu tamo da si provjere opremu i da je to zapravo kraj njihove neke pripreme. Ako budu opušteni i bez velike treme ili pritiska odrade vježbu najbolje kako znaju i s time se iskreno nadam da će doći neki rezultat – zaključila je Plodinec.

Foto: VZZŽ

Ova objava Na vatrogasnu olimpijadu u Italiju odlazi i Marijana iz Starog Čiča, a njena uloga bit će – suđenje! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.