Prijava

Vaša prijava

Bojama grada, slikarica Dubravka Rakoci, obojala krugove postavljene u Galeriji Galženica

[]

U sklopu Dana europske baštine, u Galeriji Galženica u petak je otvorena izložba renomirane hrvatske slikarice, Dubravke Rakoci. U ovoj izložbi ogleda se poetika minimalizma i prostora obojenih crno-crvenim kružnim slikarskim platnima. Riječ je o tzv. analitičkom (primarnom) slikarstvu koje se razvilo potkraj 1960-ih i trajalo do kraja 1970-ih, a u kojem je naglašena procesualnost nastanka samog djela. Izložbu je otvorila kustosica izložbe i autorica predgovora Antonia Vodanović, te umjetnica.

– Budući da je Galerija Galženica gradska galerija Velike Gorice, jedan dio našeg izložbenog programa posvećen je izložbama umjetnika koji su rođenjem, životom ili porijeklom vezani za Veliku Goricu i Turopolje, pa smo u tom ciklusu ove godine odlučili postaviti samostalnu izložbu renomirane hrvatske slikarice Dubravke Rakoci, vezane porijeklom uz Veliku Goricu i Pokupsko, a čiji su radovi prvi put u ovom prostoru bili postavljeni 2022. godine u sklopu 1. Velikogoričkog salona – navela je voditeljica galerije Antonia Vodanović.

Foto: Ana Vuko

Slikarica Dubravka Rakoci, afirmirala se od 70-ih godina 20. stoljeća, u krugu umjetnika Nove umjetničke prakse. U prizemlju galerije odlučila se predstaviti s tzv. ”drippinzima”, te crtežima na papiru manjeg formata iz 1979., nastalim na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom Raula Goldonija.

– U ovim studentskim radovima iz 1979. anticipiraju se mnogi kasniji formalni aspekti njenog slikarstva. Možemo reći da je Dubravka Rakoci tu već udarila čvrste temelje svoje slikarske prakse i onoga što ćemo pratiti kroz njen rad 80-ih, 90-ih, 2000-ih, pa sve do danas. Već od tih ranih studentskih radova jasan je otklon od naracije, figuracije, i upisivanja značenja likovnom djelu, te sklonost minimalizmu, monokromiji i radikalnoj redukciji slikarskih sredstava. Njene studentske radove stoga možemo promatrati kao duhovne (idejne) preteče tzv. Krugova, višemetarskih monokromnih akrila na platnu – navodi kustosica izložbe te dodaje:

Foto: Ana Vuko

– Za ovaj postav, autorica je odlučila u bijelom kubusu galerije izložiti i pet prostornih instalacija kreirajući specifični crno-crveni slikarski ambijent na bijeloj podlozi, koji sasvim slučajno korespondira sa službenim bojama Velike Gorice (crna-crvena-bijela), koje čine dio vizualnog identiteta ovog grada. Kružna monokromna platna Rakoci prilagođava novim prostornim zadatostima, istovremeno upisujući te zadatosti u samu prostornu instalaciju – Antonia Vodanović.

Izložbeni postav u Galeriji Galženica zaokružio je njenu umjetničku praksu od studentskih dana do danas, prateći istovjetnu nit, ideju, formu. Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 25. listopada, nakon čega slijedi samostalna izložba mladog i nagrađivanog kipara Mateja Vukovića, čiji je kiparski atelje smješten u Velikoj Gorici.

Ova objava Bojama grada, slikarica Dubravka Rakoci, obojala krugove postavljene u Galeriji Galženica se prvi puta pojavila na cityportal.hr.