Prijava

Vaša prijava

U čast učiteljicama: ‘Vi ste ponos grada, vi gradite budućnost Velike Gorice!’

[]

U konkurenciji je bilo čak 513 odgojno-obrazovnih djelatnica iz cijele Hrvatske, a najboljima je proglašeno čak osam učiteljica s našeg područja: Karmela Boc i Tihana Strmo iz ZTŠ Rudolfa Perešina, Valentina Japec i Vesna Stipić iz OŠ Nikole Hribara, Dalia Kager iz OŠ Eugena Kvaternika, Kristina Lučić iz Gimnazije Velika Gorica, Renata Kolarec i Anastazija Komljenović iz OŠ Slavka Kolara iz Kravarskog. Bio je to, naravno, dovoljno dobar razlog da gradonačelnik Krešimir Ačkar sve njih okupi na prijemu u gradskoj upravi.

– U ovom vremenu velikih izazova za obrazovanje podrška lokalne zajednice i državnog vrha od ključne je važnosti za nas učitelje. Mi ne pišemo samo prošlost i sadašnjost, mi stvaramo budućnost ovoga grada i ove zemlje. U tom kontekstu, želim vam od srca zahvaliti što ste nas pozvali na ovaj prijem. To daje snage da nastavimo dalje, da bude što bolji, jači i kvalitetniji ljudi, i da stvaramo istu takvu budućnost – u ime nagrađenih istaknula je Anastazija Komljenović.

Na prijem ih je pozvao njihov nekadašnji kolega, jer i gradonačelnik je svojevremeno bio učitelj.

– Nama u Velikoj Gorici obrazovanje je jako bitno, to je resor u koji odlazi trećina gradskog proračuna, ali uzalud bi bila sva ulaganja da nema ljudi poput ovih osam učiteljica. One su najbolje u konkurenciji 513 učitelja s područja cijele Hrvatske i zato se uvijek odlično osjećam među vama. Vrati me to u vremena kad sam i sam bio profesor, odnosno učitelj, prvo u osnovnoj, a zatim i srednjoj školi. To su prekrasna vremena, ali znam i cijeniti koliko je to zahtjevan i izazovan posao, pogotovo s novim vremenima i generacijama. Samo vi i vaše obitelji znate koliko ulažete u taj posao u svakom smislu, koliko on zna biti i emocionalno iscrpljujući. Oni koji to nisu prošli teško mogu to razumjeti – rekao je gradonačelnik i dodao:

– Vi ste ponos Velike Gorice. Vi ne odgajate samo um, nego i srce. I veliki Aristotel rekao je da odgoj samoga uma, bez odgoja srca, ni nije odgoj. Vi odrađujete predivan životni poziv, za dobrobit svih naših sljedećih generacija, ali i budućnosti našega grada. Ostanite kakve jeste, ponosni smo što imamo ljude poput vas u našoj sredini!

Nagrade u učiteljice primile iz ruku visokoga gosta.

– Pripremili smo malo iznenađenje ove godine, pa će vam nagrade uručiti potpredsjednik Sabora, akademik Željko Reiner, kojem zahvaljujem što je izdvojio vrijeme i pridružio nam se – najavio je akademika Reinera gradonačelnik.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje s vama, sudjelovati pri dodjeli ovih skromnih priznanja za vaš veliki trud i veliki uspjeh. U takvoj konkurenciji nije lako biti najbolji, a vi ste najbolji zbog toga što ste požrtvovni, zbog toga što ste posvetili život, pa čak i privatni, onome što radite. Vi zapravo formirate našu budućnost. Ta djeca, ti mladi ljudi, bit će onakvi kako budu odgojeni, što će se očitovati u tome kakav će imati odnos prema životu, prema drugima. Kakvi budu oni, takav će biti i ovaj grad, ali i cijela država – rekao je Reiner i nastavio:

– Uvijek sam se divio učiteljima, jer taj posao je nevjerojatno važan. Opterećeni brigama i svakodnevnim životom, ni sami učitelji vjerojatno nisu svjesni koliko je važno sve što radite za našu zajednicu. Nekoliko godina i sam sam radio u školi, uz svoj liječnički posao uspio sam dobiti uvid u težinu i ozbiljnost onoga što učitelji rade.

Ova objava U čast učiteljicama: ‘Vi ste ponos grada, vi gradite budućnost Velike Gorice!’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.