Prijava

Vaša prijava

FOTO Mentalno zdravlje važno mladim Goričanima


Podom Dana mladih u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održano je predavanje pod naslovom „Sve je u glavi“. Predavačica Josipa Šimac, studentica pete godine psihologije na Hrvatskim studijima, govorila je o problematici mentalnog zdravlja kod mlade populacije. Posebni akcent stavila je na problem stigmatizacije psihički bolesnih osoba i otkrila koji su to najčešći problemi s kojima se susreću mladi.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Postoji razlika između dječaka i djevojčica. One češće boluju od nekih internaliziranih poremećaja poput depresije, dok je kod dječaka češće riječ o eksternaliziranim poremećajima poput ADHD. Roditeljima je ponekad teško prihvatiti da njihovo dijete boluje od nekog oblika mentalne bolesti ili poremećaja i često to pripisuju pripisati adolescenciji. Pojedine simptome važno je uočiti na vrijeme, zato što pravodobno liječenje pospješuje tretman i šanse izlječenja“, rekla nam je Šimac.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Moderan i ubrzani način života i pritisci kojima je izložen moderni čovjek često ostavljaju posljedice na mentalnom zdravlju pojedinca. Iako se o tome rijetko javno priča, koliko je ovo veliki problem i u našoj zemlji govore činjenica da su antidepresivi jedni od najprodavanijih lijekova.

„Biološka evolucija čovjeka ne može pratiti tehnološku evoluciju i modernizaciju. Ljudski organizam ne može odgovoriti adekvatno na sve veći broj podražaja koje dobivamo iz naše okoline. Doživljavamo stres dok stojimo na semaforu, dok čekamo ispit i autobus, a nemamo mogućnost utjecaja na takve nekakve aspekte“, dodala je predavačica.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Predavanje je privuklo i veliki broj mladih kojima je ova tema izrazito zanimljiva. Među njima je bila i Lucija.

„Dosta mladih ima problema vezanih uz mentalno zdravlje. To je tema o kojoj se sve više priča i dobro je educirati se o tome. Ovakva predavanja dobra su za osvještavanje pojedinaca o vlastitim problemima i početak rada na sebi. Nekad je bilo nezgodno reći da se osjećaš depresivno i anksiozno, ali se situacija mijenja“, rekla nam je Lucija.

Galerija fotografija


Državno Natjecanje iz geografije