Prijava

Vaša prijava

Branko Galeković iz Mraclina igrao je u ponajboljoj generaciji Zagreba

[]

U Sportskim novostima od ponedjeljka 25. svibnja 2020. godine na drugoj stranici, osvanula je vijest autora zamjenika glavnog urednika Roberta Šole, da je preminuo legendarni igrač Zagreba iz šezdesetih Stanko Bubanj Đoni. To je odmah bila asocijacija i na Branka Galeković, ponajboljeg nogometaša mjesta Mraclin u povijesti. Branko je bio kapetan momčadi i prototip ofenzivnog bočnog igrača (tada desni bek) jedne od najboljih generacija NK Zagreb svih vremena, koja je igrala u Kranjčevićevoj, a u kojoj je igrao i spomenuti preminuli Stanko Bubanj (sastav: Mišić, Galeković, Meštrović, Klobučar, Stanišić, Suša, Kralj, Bubanj, Wacha, Dračić i Azinović. Trener: Gustav Lechner. Više o Branku Galeković (rođen 1935. godine) na snimci dolje a informacije smo dobili i od Mladena Galeković iz Mraclina, vlasnika PPS Galeković. Obitelji Branka i Mladena osim prezimena, veže i kumstvo. Branko je pokopan u Vukovini 9. ožujka 2012. godine kad je imao 77 godina.

Pokopan Branko Galeković u Vukovini

U ponedjeljak 25. svibnja 2020. o Branku Galeković razgovarali smo i sa Zlatkom Dračić Kićom (rođen 1940. godine), prvim golgeterom ondašnjeg Zagreba i prvim strijelcem tadašnje Prve jugo lige s 23 postignuta pogotka u sezoni 1964/1965. Potpisnik ovih redaka nije bio samo vatreni navijač ondašnjeg Zagreba, nego ga je i obožavao te bio član kluba iz ulice pjesnika. Neki su ga (potpisnika) slikovito svrstavali i u inventar stadiona u Kranjčevićevoj.

Voljela se i generacija Zagreba kad su kasnije igrali Močibob, Rukljač, Čopor, Antolić, Smolek..U Zagrebu je uvijek bilo i Turopoljaca. Nakon Branka Galeković, pamte se Tomo Kranjčina Pini, Božo Bakota, Branko Godinić Jagoda, Mijo Markulin, Vlado Mihalj, Željko Župetić, Dubravko Hrkovac, Mario Štoos, Željko Košković, Stević..Za juniore je igrao i Ivan Paviša iz Novog Čiča, u generaciji koju je predvodio puno prerano otišli Željko Smolek.

Dopis NK Zagreba školi u Vukovini

Što je danas ostalo od kluba za koji se nije samo navijalo, nego ga se i voljelo? Dogodila su se nevjerojatna događanja i zaboli kada se o njima i samo razmišlja. Gore spomenuti Stanko Bubanj trebao bi biti sahranjen u krugu obitelji pa neće biti novog okupljanja zagrebaša kao što su zajedno bili u Vukovini prije osam godina na pokopu Branka Galekovića.