Prijava

Vaša prijava

Kakav dan, kakav grad! Spektaklu na nogometu prethodio spektakl na košarci

[]

Kakva je to bila sportska subota u našem gradu… Takva da su čak i Sportske novosti, jedini nacionalni dnevnik, odabrale upravo Goricu, odnosno Veliku Goricu, kao svoju naslovnu priču:

I doista, ne pamtimo dan u kojem je velikogorički sport bio ovako važan, ovako velik, ovako moćan kao ove subote, ranog listopada, godine 2020… Na stadionu je kasnije navečer odigrana utakmica za pamćenje, Gorica je pobijedila Hajduk u nevjerojatnom susretu i zasjela na vrh prvoligaške ljestvice (?!), a sve to imalo je i svoju jednako spektakularnu uvertiru u obližnjoj Gradskoj dvorani, nekoliko stotina metara od stadiona.

Košarkaši Gorice na svom su parketu dočekali veliki Zadar, i to je bio derbi prvenstva, okršaj jedine dvije dotad neporažene momčadi u ligi. A kad je sve bilo gotovo, neporažena je ostala jedino – Gorica! Ako je Kahlinina obrana penala u 100. minuti epskog okršaja s Hajdukom naziva dramatičnom, kako onda nazvati ono što su košarkaši izveli u posljednjim sekundama pobjede 72-70?!

Sedam sekundi do kraja, pri izjednačenih 70-70, loptu je imao Zadar, iz auta ju je izvodio Amerikanac Carter. Iz samo njemu objašnjivih razloga odlučio je baciti na “alley-oop” Domagoju Vukoviću, koji je – promašio. Skok je uzeo Ante Mašić i brzo loptu poslao do Karla Uljarevića, koji je jedva došao do šuta, opalio “dugu dvojku” (možda čak i tricu?) sa zvukom sirene i – pogodio! Da priča bude još bolja, Uljarević je u Goricu došao kao posljednji u nizu pojačanja, i to upravo iz Zadra, u kojem su procijenili da im nije potreban…

– Presretan sam, naravno da jesam nakon ovakvog šuta, pogotovo zato što je bilo protiv Zadra… Dobro smo se pripremili za utakmicu, parirali vrlo kvalitetnom protivniku i na kraju zaslužili ovu pobjedu – rekao je Karlo Uljarević pa “poentirao” još jednom:

– Ovo je neka nova Gorica, pucamo na najviše ciljeve! Ali, naravno, idemo korak po korak.

Lovro Mazalin ubacio je 18 koševa, Ivan Majcunić dodao je 11, Ivan Batur deset… Foto: KK Gorica

Bila je to iznimno neizvjesna utakmica, niti jedna momčad ni u jednom trenutku nije vodila s više od sedam koševa razlike, a na kraju je puno toga odlučeno i kroz promašena slobodna bacanja. Goričani su na kraju bili sretniji, spretniji, pa i nije čudilo euforično slavlje na parketu nakon zvuka sirene.

– Zaslužili smo dobiti ovu utakmicu i puno ranije, ali dobro, ovako je i slađe. Više se sad osjećam kao pobjednik nego nakon Splita, kad smo nakon tri četvrtine imali 25 razlike – kazao je trener Josip Sesar i nastavio:

– Čestitke dečkima na fokusu i koncentraciji na utakmicu, što su ispoštivali sve što smo dogovorili. Odigrali smo pravu mušku utakmicu, pokazali smo da možemo igrati protiv ovakvih protivnika. U pripremama nismo imali tako jakih provjera i nismo znali na čemu smo, budući da je tu čak sedam novih igrača, da se tek upoznajemo… Imamo još puno prostora za napredak, ali ovo je u svakom slučaju velika pobjeda za nas. Međutim, bez obzira na ovu veliku pobjedu, protiv velikog rivala, ne smijemo zaboraviti da smo mi klub koji raste. Iz sezone u sezonu. Radimo dobre stvari, i ova pobjeda to potvrđuje, ali idemo dalje raditi, napredovati.

Kad je sve bilo gotovo, kad su se emocije primirile, dečki su sjeli pred TV, s namjerom da opušteno pogledaju nogometnu utakmicu. Ali zamalo… Slijedila je nova doza živciranja, slijedio je novi veliki rezultat goričkog sporta, još jedna pobjeda za pamćenje! Javili su se odmah nogometašima, čestitali, nogometaši su uzvratili… Veliko je to međusobno poštovanje, zajedništvo, prijateljstvo, zato valjda i je toliko lijepo.

Uh, kakav dan, kakav grad… I kakvo sportsko subotnje poslijepodne. Na par stotina metara, u dva “najjača” sporta, Gorica dobije dva derbija, preuzme prvo mjesto i u nogometnom i u košarkaškom prvenstvu… A još je, da i to ne zaboravimo, i Kurilovec pobijedio! I nije posebno čudno, jer ljudi su zadnji put izgubili prije 330 dana (?!), ali savršeno se uklapa u savršenu sportsku priču.

U nedjelju je, usput, na redu rukomet. Goričani od 19 sati dočekuju Varaždin, traže drugu pobjedu u drugom kolu i, razumije se, mjesto na vrhu tablice.

Ajmo, Goričani!