Prijava

Vaša prijava

Konačno krče kaos u zatvorima: Smijenili upravitelja u Glini, gdje je čuvarica 'pogodovala' Daruvarcu, na meti i Split!

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

U Ministarstvu pravosuđa i uprave nisu posustali u odluci da uvedu više reda u zatvorski sustav. Nakon izvanrednog stručnog nadzora u Kaznionici Glina smijenjen je upravitelj Željko Šešerin dok se konačni nalaz za zatvor u Splitu, u kojem je upraviteljica Ana Svalina, još čeka.

Kaznionica Glina se našla na meti ministarstva nakon niza predstavki pravosudnih policajaca koji su se žalili na kolegicu policajku zbog pogodovanja osobama lišenim slobode.

Prva prijava nastala je prije par godina, a kulminiralo je službenom bilješkom u kojoj je navederno da je pokušala dostaviti Darku Kovačeviću "Daruvarcu" paket sa zabranjenim sadržajem.

{"RELATED":4228272}

Radilo se o CD-u sa snimkom privatne zabave, koji je dežurni pravosudni policajac pregledao i prijavio slučaj pošto je kolegica policajka urgirala da preda paket mimo reda.

Nakon toga se sumnjalo kako je ista policajka pomogla Željku Kovačeviću da dobije visoke ocjene i suglasnost uprave Kaznionice Glina za uvjetni otpust s kazne zatvora od tri godine i devet mjeseci zatvora za premlaćivanje i prijetnje 18-godišnjakinji u Zadru.

Član njene obitelji je na rukovodećem položaju u Upravi za zatvorski sustav te je to bio jedan od razloga koji su njene kolege navodile kao dokaz da ona može utjecati na status pojedinih zatvorenika.

Policajku su povezivali s članom zločinačke organizacije u Splitu gdje je također radila u zatvoru na Bilicama neko vrijeme te s još jednim zatvorenikom s kojim se susrela kada je radila u Zatvoru u Osijeku. On je njeno lice istetovirao na svojim prsima te snimao selfije koje je objavljivao što je također dostavljeno u papirima za ministarstvo.

{"RELATED":4228214}

Navedeno je samo dio razloga zbog kojeg je ministarstvo krenulo u istragu te su redakciju Slobodne Dalamcije obavijestili o rezultatima:

"U Kaznionici u Glini prema nalogu ministra pravosuđa i uprave 15. ožujka proveden je izvanredni stručni nadzor Ministarstva. Povjerenstvo za provođenje izvanrednog stručnog nadzora, po završetku istog, predložilo je nekoliko mjera koje se odnose na poboljšanje organizacije rada, ujednačavanja radnih procesa i opterećenosti službenika, racionalizacije troškova Kaznionice, te mjere koje se tiču razrješavanja potencijalnih sukoba kao i uspostave socijalnog dijaloga.

Uz to, dane su mjere u odnosu na unapređenje poslova osiguranja. Službenik imenovan na rukovodeće radno mjesto upravitelja Kaznionice u Glini premješten je, sukladno Zakonu, na novo radno mjesto u drugo kazneno tijelo", naveli su.

Bivši upravitelj Gline premješten je za pomoćnika upravitelja Kaznionice u Turopolju. Novi upravitelj kaznionice Glina je dipl. ing. Anđelko Nikolić koji je u zatvorskom sustavu od 1995. godine. Kaznionica Glina mu je četvrta zatvorska ustanova na čijem je čelu.

{"RELATED":4227602}

Policajka koja je pogodovara osobama iz krim miljea, trenutno je na bolovanju, a kako neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija, premjestiti će je na poslove osiguranja pravosudnih tijela da čuva ulaz i kontrolira stranke na jednom od sudova.

Osim u Glini, izvanredni stručni nadzor proveden je i u Zatvoru u Splitu.

"U Zatvoru u Splitu izvanredni nadzor proveden 4. travnja. Zatvoru je naloženo pet mjera u odnosu na poslove osiguranja, dok je izrada Izvješća u odnosu na drugi provedeni stručni nadzor u tijeku", kažu iz ministarstva.

Splitski zatvor je uvijek bio kontroverzan, ali na zao glas je došao u kolovozu 2019. godine kada je iz njega u stanju moždane kome iznesen 18-godišnji Kristian Vukasović iz Jesenica kraj Splita.

Mladić je umro nakon tri tjedna u bolnici, a za modrice koje je imao na predjelu abdomena, kada je doveden u bolnicu, tadašnji ministar Dražen Bošnjaković je kazao da postoji mogućnost da ih je nanio sam sebi ili se udario o namještaj.