Prijava

Vaša prijava

Nikola Kalinić maestralnim potezom srušio Dinamo na prepunom Poljudu i maksimalno zakomplicirao borbu za naslov

['sport', 'nogomet', 'košarka', 'rukomet', 'judo', 'tenis', 'vaterpolo', 'rtl liga']

Strijelac jedinog gola bio je Nikola Kalinić u 63. minuti.

Prvo poluvrijeme trajalo je čak 55 minuta zbog brojnih prekida uzrokovanih prvenstveno sudarima glavama igrača uslijed velike borbenosti, ali bez ijedne izrazite prilike za postizanje pogotka si jedne strane. Najduži prekid dogodio se nakon sudara glavama Melnjaka i Lauritsena u domaćem kaznenom prostoru sredinom prvog poluvremena. Nakon poduže stanke oba igrača nastavila su utakmicu s povezima oko glave, ali Melnjak je ipak ubrzo morao biti zamijenjen. Zbog ozljeda glave pomoć se morala ukazivati i Ademiju te Emreliju, ali i ta dva gostujuća igrača mogla su nastaviti susret.

Bolje drugo poluvrijeme

Drugo poluvrijeme ipak je donijelo kvalitetniji nogomet, a prvu izglednu priliku imao je Dinamo u 58. minuti. Petković je dobro ubacio s lijeve strane, ali udarac glavom Emrelija bio je preslab pa je Kalinić lako pokupio loptu.

Hajduk, koji je i u prvom poluvremenu imao inicijativu, no Livakoviću je nastojao zaprijetiti isključivo preko centaršutova, stigao je do prednosti u 63. minuti. Vuković je lijepo uposlio Kalinića u gostujućem 16-ercu, uslijedilo je dvostruko proigravanje s Mikanovićem nakon kojega se iskusni napadač izborio za prostor za udarac sa 12-13 metara iskosa s desne strane te pogodio suprotni kut iznenađenog Livakovića.

Loša igra Dinama

Nakon primljenog pogotka i Dinamo je morao pokazati više inicijative, ali zaprijetio je samo udarcima s distance preko Mišića u 70. i Emrelija u drugoj minuti sudačke nadoknade, ali Lovre Kalinić je u oba navrata bio na visini zadatka.

Ovom pobjedom treći Hajduk je stigao na 62 boda, četiri manje od vodećeg Dinama, a dva manje od drugog Osijeka.

Do kraja prvenstva ostalo je još pet kola, a Dinamo očekuju još dva derbija, oba u Zagrebu, u 34. kolu će ugostiti Osijek, a u posljednjem, 36. kolu Hajduk.

HAJDUK-DINAMO 1:0

UŽIVO, POLJUD, 19:00

90+6' KRAAAAAJ. Hajduk je nakon sjajnog gola Kalinića svladao Dinamo na prepunom Poljudu. Dinamo je ostao na prvom mjesto, no bitka za prvenstvo je ponovno zakomplicirana.

90' Biti će šest minuta sudačke nadoknade

89' Žuti karton dobio je Livaja zbog povlačenja te će propustiti gostovanje kod Slaven Belupa.

79' Tolić je zaprijetio s distance, odlazi to pored gola. Dinamo napada nakon primljenog gola, ali zasad bez prave prilike

74'  Dvije promjene kod Dinama, jedna kod Hajduka. Kopić je uveo Bočkaja i Tolića umjesto Lauritsena i Mišića. Dambrauskas je ozlijeđenog Vukovića zamijenio Sahitijem.

69' Sjajno je potegnuo Mišić s ruba kaznenog prostora, no sjajno je obranio Kalinić. Biti će korner za Dinamo

66' Špikić ulazi umjesto Ristovskog

62' GOOOOOL, Nikola Kalinić je sjajno dobio loptu od Mikanovića na rubu kaznenog prostora, naciljao drugi kut i sjajno pogodio. Livaković je bio nemoćan

58' Hajduk izgleda puno bolje u drugom plovremenu, Hajduk napada  dok se Dinamo brani od početka poluvremena

54' Amer Gojak je izašao iz igre, a u igru ulazi Luka Ivanušec

51' Evo prvog žutog kartona na utakmici. Dobio ga je Theophile-Catherine zbog prekršaja na Livaji. Ovo mu je treći žuti pa će propustiti Dinamov susret s Goricum u idućem kolu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme derbija na Poljudu

45+10' Kraj prvog poluvremena. Ponovno gledamo derbi s malo prilika, ali ovoga puta se igra jako grubo. Lječnička služba obje momčadi nekoliko je puta ulazila na teren, a sudac Pajač produžio je prvi dio utakmice čak deset minuta.

45+10' Marko Livaja se našao u situaciji jedan na jedan s Lauritsenom, no Danac sjajno pobjeđuje u ovom dvoboju.

45' Čak deset minuta nadoknade gledati ćemo u prvom poluvremenu. Produkt je to konstatnog ulaženja medicinske službe u teren.

42' Vidjeli smo i prvo isključenje. Dambrauskasov pomoćnik Marius Skinderis dobio je crveni karton zbog prigovaranja sucima. Pajač mu je prvo dao žuti, ali Litavac nije prestao.

42' Konstantno prekida utakmicu sudac Pajač. Puno prekida i s jedne i s druge strane. Gledamo grubu utakmicu, a igrači Hajduka pomalo gube strpljenje.

37' Nova nesigurnost Livakovića. Pravovremeno je istrčao gola kako bi presjekao dodavanje, no zatim je preusmjerio loptu samo do Kalinića koji je bio na nekakvih 40 metara od gola. Pokušao je iskoristiti to što je vratar Dinama daleko od gola, ali nije dobro šutirao.

31' Melnjak ipak neće moći nastaviti susret. Izaći će Melnjak iz igre, a u igru je ušao Čolina

23' Na terenu su ležali Melnjak i Lauritsen nakon neugodnog susreta glavama

22' Dinamo je sada pritisnuo Spličane. Najprije je Emreli sjajnim solo prodorom pucao pored vrata, a zatim je nakon jedne gužve u šesnaestercu lopta došla do Ristovskog čiji je udarac blokiran

21' Opasno je bilo u Dinamovom šesnaestercu, lopta je odskočila između Krovinovića i Ristovskog i dirala ruku Dinamovog beka, no sudac Pajač nakon konzultacija odmahuje rukom.

16' Opasno je bilo u šesnaestercu Dinama nakon jednog kornera, Krovinović je sjajno ubacio, no sve je završilo Kalinićevim poprilično bezopasnim udarcem glavom. Bez problema ga je uhvatio Livaković.

14' Livaković je u zdanji tren izabcio loptu pred natrčalim Kalinićem. Sudc Igor Pajač je dosudio loptu za Hajduk, no Kalinić priznaje da je on posljednji dirao loptu.

11' Oprezno igraju jedni i drugi. Dinamo osvaja skokove na sredini terena, a obje momčadi igraju dosta grubo.

3' Na pod je pao Emreli nakon jednog kornera. Prekid traje već gotovo tri minute, Kalinić je ogrebao Emrelija po oku.

1' Počela je utakmica na Poljudu

SASTAVI:

DINAMO: Livaković - Theophile, Šutalo, Lauritsen - Ristovski, Mišić, Ademi, Petković, Gojak - Emreli, Oršić

HAJDUK: L. Kalinić - Mikanović, Ferro, Elez, Melnjak - Vuković, Krovinović, Fossati - Mlakar, Livaja, N. Kalinić

Hajduk i Dinamo igraju danas u 19 sati na Poljudu utakmicu koja može riješiti pitanje ovosezonskog prvaka Hrvatske. Riječ je o zaostaloj utakmici 9. kola koja je odgođena prošle jeseni zbog obveza zagrebačke momčadi u grupnoj fazi Europske lige, a u međuvremenu nije bilo slobodnih termina.

Bili i Modri imaju utakmicu manje od konkurencije te će odigravanjem ovog dvoboja pet kola prije kraja sve momčadi imati isti broj odigranih susreta. Dinamo trenutno drži prvo mjesto s dva boda više od Osijeka i sedam više od Hajduka te je izgledno da bi pobjedom u ovom dvoboju stavio jednu ruku na trofej.

Remi bi zagrebačkoj ekipi bio svojevrsna utješna nagrada. S druge, pak, strane Splićane bi sve osim pobjede vjerojatno izbacilo iz utrke za titulu te njihove šanse svelo na puku teoriju.

{"RELATED":4230012}

Optimizam u Splitu i Zagrebu

Treći takmac u borbi za titulu prvaka je Osijek kojem odgovara sve osim pobjede Zagrepčana. Oni idućeg vikenda igraju protiv četvrtoplasirane Rijeke, a onda u 34. kolu igraju na Maksimiru protiv Dinama. Dinamo i Hajduk se do kraja sezone susreću još jednom i to u posljednjem kolu u Zagrebu.

Pred poljudski derbi Valdas Dambrauskas i Željko Kopić su o rivalima govorili s puno respekta no dojam je da u oba tabora dominira optimizam.

{"RELATED":4229388}

"Hajduk je već ove sezone pobijedio Dinamo. Imamo snage pobijediti ih. Ne očekujem da će biti lako. Velika je važnost ove utakmice. Sve je manje mjesta za pogreške. Ne očekujem atraktivnu utakmicu. moramo respektirati protivnike. Ako osvoje jedan bod to je dobro za njih. Ne očekujem otvorenu utakmicu. Pokušat ćemo iskoristiti naše prilike", kazao je Valdas Dambrauskas na jučerašnjoj konferenciji za medije te dodao kako se njegova momčad priprema za pobjedu.

'Moramo preuzeti rizik'

"Očekujemo pobjedu. Moramo preuzeti rizik. Sutra je derbi i to je posebna utakmica. Svašta se može dogoditi. Važno je samopouzdanje, agresivnost, raspoloženje. Morat ćemo riskirati. Velike utakmice pobjeđuju veliki igrači, moramo sutra u sastav staviti velike igrače. Atmosfera i navijači dat će nam vjetar u leđa i nadam se da ćemo odigrati dobru utakmicu", rekao je Litavac na klupi Hajduka.

{"RELATED":4229798}

Njegov kolega na klupi Modrih je u nešto komotnijoj situaciji iako ove sezone još nije pobijedio Hajduk, čak što više nije njegova ekipa uspjela ni postići pogodak protiv Splićana. Usprkos tome, Dinamo u Split dolazi sa sedam bodova prednosti.

'Idemo dobiti utakmicu'

"Mi smo tih sedam bodova prednosti zaslužili radom, kvalitetom i doprinosom svih igrača. Situacija je sada bolja nego u nekom drugom trenutku, ali nam ne garantira ništa. Tih sedam bodova je dobro, ali ima još dovoljno do kraja i mi moramo dati maksimum da privedemo prvenstvo kraju", konstatirao je Kopić pa onda odgovorio 'hoće li biti zadovoljan remijem'.

{"RELATED":4229694}

"Teško je pripremati utakmicu na remi, idemo je dobiti. Igrali smo prošli derbi naprijed s Oršićem, Petkovićem i Emrelijem, a ako to netko doživljava defenzivnim, dopuštam to. Nije bilo golova, ali i jedni i drugi su nastojali doći do pobjede", rekao je strateg Modrih.

Poljud bi trebao biti gotovo pun, a iako je sredina radnog tjedna uz 15 do 20 tisuća domaćih navijača očekuje se i nekoliko stotina BBB-a.

Tekstualni prijenos utakmice pratite na RTL.hr od 19 sati.