Prijava

Vaša prijava

Johnny je mjesecima lutao Hrvatskom: 'Našli smo ga u Svetoj Heleni, a prošao je sve i svašta


Serval, koji je mjesecima lutao Hrvatskom  sada je na sigurnom i bit će vraćen vlasniku iz Slovenije.  Afričku subsaharsku divlju mačku uhvatili su nakon tjedan dana potrage veterinari Vedran Slijepčević i Branimir Raindl. Serval Johnny je sada na toplom, nahranjen i postao je prava zvijezda. Četiri mjeseca lutao je prije nego je konačno uhvaćen.

Odgojen je kao i domaća mačka 

''Johnny je iz Slovenije, iz okolice Novog Mesta do Svete Helene gdje je smo ga uhvatili prošao sve i svašta. Prošao je Savu, prošao je cijeli Zagreb i okolicu, Veliku Goricu, ponovno Savu, autoput, da bismo ga locirali na kraju u Svetoj Heleni. Uhvatili smo ga na klopku, nije bio dovoljno povjerljiv da bi mu prišli i uspavali ga puškom za uspaljivanje. Ali smo uspjeli ga zadnjih osam dana pratiti, snimiti kamerama i promatrati kako bismo vidjeli njegovo ponašanje. On je polako stekao povjerenje u nas'', objasnio je veterinar Branimir Reindl.  

Iako je čak pet mjeseci proveo lutajući po Hrvatskoj, on i dalje ima naviku jesti iz ruke, a pri tome nije nimalo agresivan. 

''On je bio kućna mačka, on je odgojen kao i domaća mačka u prosječnoj obitelji, u dnevnom boravku, međutim moramo razumijet kako je to ipak divlja životinja koja je provela ipak nekih pet mjeseci u divljini gdje se morala snalaziti'', kazao je Reindl. 

''Mi smo mu spasili život, jer moramo razmišljat da je to mačka koja je inače iz toplih, afričkih predjela i niti fiziološki, niti anatomski nije građena da živi naše zime. Postoji jako velika opasnost da bi se kod naših jako niskih temperatura počeli smrzavati vrhovi prstiju, uši i slično'', dodao je. 

Po afričku supsaharsku divlju mačku dolaze njegovi vlasnici. Poslije mjeseci lutanja, on se vraća u svoju obitelj.