Prijava

Vaša prijava

Stižu podaci po županijama: 296 slučajeva zaraze koronom u Požeško-slavonskoj županiji

[]

U Međimurju su evidentirana 183 nova slučaja zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju obrađeno je 374 uzoraka te je evidentirano 170 pozitivnih slučajeva. Na temelju kliničke slike, odnosno bez testiranja, covid-19 je dijagnosticiran kod 10 osoba, dok je iz drugih županija prijavljeno da je PCR testom dokazan virus kod tri osobe s prebivalištem na području Međimurske županije.

U protekla 24 sata oporavilo se 159 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Međimurskoj županiji je 1418. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 22.209 uzoraka, ne računajući testiranja u drugim ustanovama unutar i izvan županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 97 pacijenata. Njih 15 je hospitalizirano u posljednja 24 sata, a otpušteno ih je sedam. Na respiratoru se nalazi 11 pacijenata.

Umrle su dvije osobe, muškarac starosti 66 godina i žena starosti 79 godina, oboje s dodatnim kroničnim bolestima, navodi se u priopćenju međimurskog Stožera civilne zaštite.

Na zadarskom području 148 novooboljelih

Na području Zadarske županije evidentirano je 148 novooboljelih, a u zadarskoj Općoj bolnici od posljedica covida-19 umro je 72-godišnji pacijent, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

U protekla 24 sata testirana su 422 uzorka, pod nadzorom je 2630 ljudi, a među novozaraženima najviše ih je u Zadru – 79. U Sukošanu je zaraženo 11 osoba, u Kalima osam, po pet u Benkovcu i Stankovcima, po četiri u Novigradu, Poličniku, Ražancu i Sv. Filipu i Jakovu, po tri u Jasenicama, Kolanu i Zemuniku Donjem, po dvije u Bibinjama, Kukljici i Viru te po jedna osoba u Biogradu, Gračacu, Lišanima Ostrovičkim, Obrovcu, Pagu, Posedarju, Preku, Škabrnji i Vrsima.

Komentirajući informacije u pojedinim lokalnim medijima da se na testiranje u Zadru čeka do četiri dana, epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić je rekao kako se „broj testiranja gotovog utrostručio u odnosu na ljetne mjesece“.

Mi u Zavodu za javno zdravstvo u Zadru imamo kapacitet od 250 testova na dan, a testiramo do 350 i tijekom noći te radom u dvostrukim smjenama. Isto tako, treba znati da na dan testiramo više od 50 pacijenata u hitnom postupku izvan predviđenog rasporeda, rekao je Medić.

Osim toga, nastavio je, u posljednjih 10-ak dana imali smo probijanje virusa u osam domova za stare i nemoćne te su djelatnici Službe za epidemiologiju na terenu testirali do 70 osoba na dan, a rezultati su bili također gotovi isti dan. Na testiranje po dogovorenom terminu čeka se 10-ak minuta, a naši sugrađani koji su pozitivni na koronavirus o tome budu obaviješteni u roku od 24 sata od testiranja, objasnio je Medić.

Dodao je kako smo sada na vrhuncu epidemije i virus se, posebno unutar obitelji, brzo prenosi.

"Zato, ako u obitelji imamo više oboljelih sa simptomima koronavirusa, savjetujemo da se testira samo jedna osoba, posebno ako je rizična, kako bismo smanjili pritisak na laboratorij i na taj način omogućili da oni kojima je prijeko potrebno testiranje to učine na vrijeme", poručio je epidemiolog Medić.

Kad je riječ o brzim antigenskim testovima, oni se, podsjetio je, mogu koristiti za dijagnostiku u simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti.

"Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom. Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove ne koriste za isključivanje covida-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz", objasnio je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u Zadru Alan Medić.

Na svim covid odjelima u zadarskoj bolnici liječi se 47 oboljelih, od kojih je sedam na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na Moru na liječenju je 13 pacijenata. Policija nije utvrdila nijedno kršenje samoizolacije.

82 oboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 82 nove osobe su pozitivne na koronavirus dok su dvije osobe umrle, priopćio je u petak županijsko Stožer Civilne zaštite.

Od novozaraženih osoba 19 je iz Vinkovaca, 12 iz Vukovara, šest iz Županje, pet iz Andrijaševaca, četiri iz Ivankova, po tri osobe iz Jarmine, Komletivaca i Starih Jankovaca, po dvije iz Cerne, Gradišta, Gunje, Privlake i Soljana,  te po jedna osobe iz Babine Grede, Donjeg Novog Sela, Drenovaca, Mikluševaca, Nijemaca, Nuštra, Orolika, Otoka, Posavskih Podgajaca, Rokovaca, Slakovaca, Sotina, Strošinaca, Šiškovaca, Štitara, Trpinje i Vođinaca.

Od početka epidemije novim koronavirusom zaraženo je 4.286 ljudi s vukovarsko-srijemskog područja, 3.592 osobe su se oporavile, a umrlo je 69 osoba.

Trenutačno je hospitalizirana 61 osoba, a u samoizolaciji je 1.241 osoba.

U posljednja 24 sata testirano je 306 osoba, ukupno od početka epidemije njih 24.068.

Iz sustava zdravstva oboljelo je 47 radnika od kojih je osam liječnika i 23 medicinske sestre ili tehničara, a u samoizolaciji su 23 radnika među njima i četiri liječnika i 10 medicinskih sestara i tehničara. Iz sustava vukovarsko-srijemskog obrazovanja oboljelo je 50 nastavnika i 44 učenika dok je u samoizolaciji 48 nastavnika i 672 učenika.

U Ličko-senjskoj županiji 47 pozitivnih 

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 47 je novooboljelih osoba od covida-19 te je jedna osoba preminula. 17 oboljelih osoba je s područja Gospića, 6 s područja Otočca, 14 s područja Senja, 1 s područja Brinja, 5 s područja Plitvičkih Jezera, 3 s područja Perušića te jedna oboljela osoba s područja Udbine. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U KBC Rijeka preminula jedna osoba (57 godina) s područja Grada Gospića.

Od covida-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1362 osobe od čega je 403 aktivna slučaja, 38 osoba je preminulo. Ukupno je izliječeno 921 osoba od čega 27 osoba u zadnja 24h.

Trenutno aktivni slučajevi po gradovima/općinama: Gospić (111), Senj (75), Otočac (30), Novalja (6), Brinje (24), Plitvička jezera (14), Perušić (8), Udbina (2), Lovinac (6), Karlobag (2), Dom za odrasle osobe Bistričak (125).

U posljednja 24 h provedeno testiranje nad 150 osoba. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 1029 osoba.

296 slučajeva zaraze 

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 296 slučajeva zaraze koronavirusom, 258 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 38 osoba su hospitalizirane.

U samoizolaciji se nalazi 654 osobe, a ukupno je testirano 16695 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 191 uzoraka, od kojih je 45 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

175 novoobojelih 

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je 175 novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

Riječ je o sedamdeset i sedam osoba s područja grada Siska, četrdeset osoba s područja grada Petrinje, devetnaest osoba s područja grada Gline, sedam osoba s područja općine Sunja, sedam osoba s područja grada Hrvatska Kostajnica, šest osoba s područja općine Dvor, pet osoba s područja grada Popovače, četiri osobe s područja grada Kutine, tri osobe s područja općine Lipovljani, tri osobe s područja općine Lekenik, dvije osobe s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Gvozd i jednoj osobi s područja općine Martinska Ves.


2. NAGRADA STIGLA U OŠ POKUPSKO!

Rabotnički u korona problemima