Prijava

Vaša prijava

Stižu novi podaci! U Zagrebu 740 novih slučajeva, u ovoj županiji danas je 527 novooboljelih

['koronavirus']

Županijski stožeri prijavljuju kakva je danas situacija na njihovim područjima. Podsjećamo, kako je Stožer danas objavio, u protekla 24 sata u Hrvatskoj je bilo 3955 novih slučajeva koronavirusa! Preminulo je 68 osoba.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 165 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a pozitivne nalaze dobilo je sedmero pacijenata i djelatnica Psihijatrijske bolnice Ugljan te još jedan štićenik Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.

Kako je u petak izvijestio županijski Stožer civilne zaštite, jučer je testiran 581 uzorak, u izolaciji i samoizolaciji je 2564 stanovnika, a ozdravilo je 206 osoba. Trenutačno je aktivno 1789 slučajeva zaraze koronavirusom.

Među novooboljelima 80 ih je s područja Zadra, devetero u Biogradu, osmero u Preku, sedmero u Poličniku, po petero u Benkovcu, Obrovcu i Sv. Filipu i Jakovu, po četvero u Bibinjama, Kalima, Ninu, Pagu, Škabrnji i Viru, po troje u Pakoštanima, Stankovcima i Vrsima, po dvoje novooboljelih potvrđeno je u Polači i Sukošanu te po jedna osoba u Galovcu, Gračacu, Kolanu, Novigradu, Pašmanu,  Posedarju, Privlaci, Ražancu i Zemuniku Donjem.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 58 pacijenata, od kojih je devetero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici Biograd na Moru liječi se 24 pacijenata.

Policija nije zabilježila nijedno kršenje samoizolacije.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1160 obrađenih testova danas je 527 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 193, Imotskog 8, Kaštela 39, Makarske 18, Omiša 24, Sinja 56, Solina 35, Starog Grada 1, Supetra 11, Trilja 11, Trogira 9, Vrgorca 1, Vrlike 3, Bola 1, Brela 2, Dicma 4, Dugog Rata 11, Dugopolja 2, Gradca 1, Hrvaca 8, Jelse 3, Klisa 5, Lećevice 2, Lovreća 2, Marine 5, Milne 3, Muća 3, Okruga 1, Otoka 10, Podbablja 10, Podgore 6, Podstrane 6, Postira 7, Prološca 1, Pučišća 4, Runovića 4, Segeta 1, Selca 2, Šestanovca 1, Šolte 1, Tučepi 3, Zadvarje 1, Zagvozd 1, Zmijavaca 3 i Ciste Provo 4 osobe.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 248 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3163 osobe se nalaze u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 189 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 13 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je pet osoba; četiri muške osobe starosti 74, 52, 87 i 80 godina i jedna ženska osoba stara 77 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

Međimurska županija

U Međimurju su potvrđena 232 nova slučaja zaraze koronaviruosm, a četiri su osobe umrle, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju testirane su 364 osobe te je evidentirano 185 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19. Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o devet pozitivnih slučaja. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike, bez testiranja, dijagnosticirali covid kod 38 osoba.

{"RELATED":3938784}

U protekla 24 sata oporavila se 231 osoba. U Međimurskoj županiji sada je 1669 pozitivnih.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 24.946 uzoraka.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je u Međimurskoj županiji ukupno zabilježeno 6825 oboljelih covid osoba, a ukupno se oporavilo 5059 osoba.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirano je 120 pacijenta. Njih 12 hospitalizirano je unutar 24 sata, dok je otpušteno osam pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 11 pacijenata. Na respiratoru je 11 covid pozitivnih pacijenata.

U protekla 24 sata umrle su četiri osobe s posljedicom zaraze, muškaraca starosti 67, 56 i 74 godine i žene starosti 84 godine, svi u terminalnoj fazi teških kroničnih bolesti, navodi se u priopćenju.

U zdravstvenom sustavu na virus covid  pozitivno je devet liječnika, 18 medicinskih sestara i jedan bolničar. U samoizolaciji su  tri liječnika i 17 medicinskih sestara.

Grad Zagreb

U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 740 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je trenutno 3598 aktivnih slučajeva, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 1508 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 600 nalaza bilo pozitivno, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

Radi se, kaže o 'skoku', prekjučer smo imali 25 posto pozitivnih, a sada smo prešli brojku 33 posto.

{"RELATED":3938724}

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 12 korisnika i sedam djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 45 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 47 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 803 učenika osnovnih te 802 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 38 osoba.

Šostar je rekao da danas završava projekt brzog antigenskog testiranja u školama, a svi koji su pozitivni ići će na PCR potvrdu. Konačni rezultati će biti poznati idući tjedan u ponedjeljak ili utorak.

Kao "nebulozne" je odbacio informacije u medijima da Zagreb plaća brze testove 45 eura. "Uzeli smo najbolje testove za djecu, validirali ih prije dva mjeseca. Istu smo cijenu platili kao i Njemačka - osam eura ili 66 kuna", rekao je Šostar.

Istaknuo je da u Zagrebu trenutno nabavljaju poseban frižider za 220.000 doza cjepiva koliko misli da će Zagreb dobiti u prvom naletu, nakon što se cjepivo odobri.

Jeleč: Imamo lošu epidemiološku situaciju

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč upozorio je da situacija u bolničkom sustavu i kod zdravstvenog osoblja nije dobra.

U bolničkom sustavu imamo više od 2500 osoba koje se liječe, a gotovo je 260 osoba na respiratoru. Oko 440 zdravstvenog osoblja je danas van pogona, što pozitivnih, što u samoizolaciji.

"To izrazito otežava funkcioniranje zdravstvenog sustava. Sam taj podatak govori u kojoj se nalazimo situacija je ozbiljna, brojke se povećavaju, moramo biti ozbiljni, nije trenutak za rasprave i svatko na svoj način mora doprinijeti da situaciju stavimo pod kontrolom", poručio je Jeleč.

S jučerašnjim danom napravljeno je 10.199 brzih testova, a 4024 osoba je pozitivno, gotovo svaka treća osoba. "Imamo lošu epidemiološku situaciju", rekao je Jeleč.

Dosad smo u Zagrebu imali više od 30.000 oboljelih i 594 osobe koje su umrle od koronavirusa, naveo je.

Osječko-baranjska županija

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji koronavirusom su zaražene 223 osobe, a od posljedica zaraze umrlo je šest osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U laboratorijima osječkog KBC-a u i županijskog Zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata testirano je 520 uzoraka, od kojih su 223 bila pozitivna na koronavirus. Najviše novozaraženih osoba, njih 119, je s područja Osijeka, potom Đakova i Belišća po 14, te Valpova i Našica po devet, dok ostala mjesta imaju manji broj novozaraženih, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

Ističe kako se u ovome trenutku u samoizolaciji nalazi 2829 osoba, a u protekla 24 sata policija je provjerila 60 osoba koje su trebale biti u samoizolaciji, i samo jedna nije zatečena na adresi prebivališta.

Policija je obavila nadzor 79 ugostiteljskih objekata i nije bilo kršenja mjera. Državni inspektorat i Civilna zaštita proveli su 39 nadzora u trgovinama, trgovačkim centrima, kladionicama i tržnicama, a u dva slučaja utvrđene su nepravilnosti, za koje su izdana upozorenja i određene mjere za njihovo uklanjanje, navode u Stožeru.

Hampovčan je izvijestio kako će županijski Dom zdravlja, od ponedjeljka organizirati uzimanje uzoraka za testiranje i u Đakovu.

Ravnatelj Zubčić: Vrijeme je da se aktivira treća faza rada Respiracijskog centra

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je kako je u posljednja 24 sata, od posljedica zaraze umrlo šest osoba, pri čemu je najstarija rođena 1932, a najmlađa 1963. godine, a uz covid-19 imali su i druge komorbiditete.

Ukupno se na bolničkom liječenju nalaze 232 pacijenta. U osječkom KBC-u 180 pacijenta, od kojih su 43 na respiratoru, a 52 u Općoj županijskoj bolnici u Našicama, izvijestio je Zubčić.

S obzirom da u KBC-u pretpostavljaju da je ovo vrhunac epidemije Zubčić ističe kako u subotu počinje treća faza rada Respiracijskog centra, zbog čega je iz okolnih općih bolnica angažirano devet medicinskih sestara i anestezioloških tehničara, a pretpostavlja da će ih biti mobilizirano još šest.

Liječnika zasad imamo dovoljno, dižemo spremnost na najveću razinu, a postojeće pacijente ćemo raspodijeliti na tri lokacije u Respiracijskom centru. Pretpostavljamo da je ovo vrhunac epidemije i vrijeme je da se aktivira treća faza rada Respiracijskog centra, dok vrhunac epidemije ne prođe, pojasnio je Zubčić.

Dodao je kako u KBC-u na raspolaganju imaju oko 80 respiratora, od čega će za covid pacijente biti namijenjeno nešto više od 60.  Ističe da se u KBC-u stalno nabavlja nova oprema, a i dio respiratora za pacijente koji nemaju covid, mogu se, u slučaju potrebe, prebaciti u Respiracijski centar, pa se ti podatci mijenjaju.

Koprivničko-križevačka 

Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđena su 154 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici Koprivnica umrle su tri osobe u dobi od 84, 75 i 69 godina koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

{"RELATED":3938860}

"Trenutno je zabilježeno 80 učenika s pozitivitetom na koronavirus, 758 ih je u samoizolaciji, a  pozitivno je i 30 nastavnika te je njih 39 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 12 osoba je pozitivno, a u samoizolaciji ih je 22. Zbog epidemioloških okolnosti 27 razreda nastavu pohađa online putem, kao i kompletna Osnovna škola Gola te koprivnička Osnovna škola Braća Radić", ističu u Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Zagrebačka županija

Novih 227 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je na području Zagrebačke županije, gdje je samoizolacija propisana učenicima 19 razreda osnovnih i jednog razreda srednje škole.

Najviše novooboljelih je iz Samobora, njih 55, a slijede Velika Gorica s 39, Ivanić Grad s 20, Sveta Nedelja sa 17, Dugo Selo s 12 i Zaprešić s 11 novooboljelih.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata izliječeno je 167 osoba pa su trenutno aktivna 3733 slučaja.

Primorsko-goranska

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 318 novooboljelih, testirano je 1176 osoba, a u riječkoj bolnici umrle su tri osobe, izvijestili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravile su 303 oosobe, pa je u toj županiji aktivan 2971 slučaj covida –19.

U riječkoj bolnici se liječi 119 oboljelih, od kojih 17 osoba treba pomoć respiratora.

Udjel oboljelih osoba u dobi od 65 ili više godina u ukupnom broju zaraženih u županiji je 12 posto.

Vukovarsko-srijemska 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 149 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (39 osoba iz Vinkovaca, 17 iz Vukovara, 12 iz Županje, 11 iz Iloka, 6 iz Ivankova, po 5 osoba iz Nijemaca, Otoka i Vođinaca, po 4 iz Cerne, Komletinaca, po 3 osobe iz Cerića, Gradišta, Negoslavaca i Štitara, po 2 iz Andrijaševaca, Borova, Slakovaca, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca i Trpinje, te po 1 osoba iz Antina, Bapske, Bobote, Bršadina, Čakovaca, Drenovaca, Đeletovaca, Gunje, Ilače, Novih Mikanovaca, Privlake, Prkovaca, Rajevog Sela, Rokovaca, Šarengrada, Šiškovaca i Tovarnika). Preminulih osoba nema.

Trenutno je u županiji 76 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 342 osobe, a u samoizolaciji je 1897 osoba.

Ličko-senjska

"S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 71 je novooboljela osoba od COVID-19, izliječene su 34 osobe.

30 oboljelih osoba je s područja Gospića, 9 s područja Otočca, 20 s područja Senja, 6 s područja Plitvičkih Jezera, 4 s područja Novalje, te dvije s područja Perušića.  U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1730 osoba od čega je 560 aktivnih slučaja, 38 osoba je preminulo te je izliječeno ukupno 1132 osobe. U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 116 osoba. Pod mjerom samoizolacije je trenutno 1395 osoba."

Bjelovarsko-bilogorska 

"U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 102 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminula je jedna osoba. 58 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, osam novozaraženih osoba s područja je općine Rovišće, šest novozaraženih osoba s područja je općine Šandrovac, pet novozaraženih osoba s područja je grada Garešnice, po četiri novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Kapela, tri novozaražene osobe s područja su Velikog Trojstva, po dvije novozaražene osobe s područja su grada Daruvara i općine Nova Rača, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Čazme i općina Veliki Grđevac, Đulovac, Zrinski Topolovac, Ivanska, Velika Trnovitica, Štefanje, Berek, Severin i Dežanovac.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 37 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 5 na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 2065 osoba.

Istarska

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 495 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 85 novozaraženih osoba s područja županije. 

Za 63 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 8 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (3), Rijeka (2), Italija (1), Bosna i Hercegovina (1), Austrija (1).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 14 osoba. Izliječeno je 65 osoba. Trenutno je 667 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1217 osoba.

Sisačko-moslavačka

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je 230 novooboljelih osoba. Riječ je o 54 osobe s područja grada  Petrinje, 45 osoba s područja grada Siska, 38 osoba s područja grada Kutine, 38 osoba s područja grada Novske, 20 osoba s područja grada  Popovače, 12 osoba s područja grada Gline, šest osoba s područja općine Velika  Ludina, četiri osobe s područja općine Sunja, tri osobe s područja općine Lipovljani, dvije  osobe s područja općine Donji Kukuruzari, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica,  jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Topusko, jednoj  osobi s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica,  jednoj osobi s područja općine Gvozd, te jednoj osobi s područja općine Dvor.

Požeško-slavonska 

Na posljednjem testiranju obrađeno je 204 uzorka, od kojih je 71 pozitivnih. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 466 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 409 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 57 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1117 osoba, a ukupno je testirano 18095 osoba.