Prijava

Vaša prijava

Capak: 'Suspenzija AstraZenece nije izgledna. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za neke dobne skupine'

['koronavirus', 'vili-beros']

Premijer Andrej Plenković održao je video sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije nadolazećih doza cjepiva.

Sastanku je prisustvovao i ministar zdravstva Vili Beroš kao i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nakon sastanka, Beroš je rekao da su sa županima i ravnateljima županijskih zavoda razgovarali o procesu cijepljenja.

{"RELATED":4010986}

"Na početku tjedna dolaze značajnije veće količine, htjeli smo ih obvezati da organizacijski budu promptni i spremni na dolazak većih količina cjepiva. U ovom tjednu će doći malo manje od 100.000 doza, a do kraja mjeseca 490.000 doza", kazao je Beroš.

Poručio je da sve županije imaju svoje specifičnosti koje županijske vlasti moraju uzeti u obzir prilikom procesa cijepljenja. 

Na pitanje hoće li biti promjena zbog vijesti dužnosnika EMA-e o AstraZeneci, Beroš je kazao:

"Treba pričekati službeno mišljenje EMA-e. Sve opcije su na stolu, ali da bismo postupali moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e", kazao je Beroš.

"Sugerirao bih da pričekamo što će reći EMA"

Nadovezao se Capak i rekao da onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave može dati ocjenu.

"Sugerirao bih da pričekamo što će reći EMA", rekao je Capak i dodao:

{"RELATED":4010978}

"Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto za preporuku i upustvima za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi", dodao je Capak.

Komentirao je i moguće uvođenje novih mjera u nekim županijama. Rekao je da su dali preporuke županijama s lošijom situacijom da na svom teritoriju donesu strože mjere.

"U Zadarskoj županiji situacija se pogoršala i oni su brzo reagirali, predložili su strože mjere koje će Nacionalni strožer usvojiti", poručio je Capak.

Dodao je da su sve južne županije u toj kategoriji, kao i Karlovačka županija, a., kako je rekao, predložit će ih i Zagrebačka županija.

Također, istaknuo je kako se cjepivo distribuira po županijama u proporcionalnoj mjeri, uz izuzetak Sisačko-moslavačke, gdje odlazi nešto više cjepiva. Dodao je i kako su razgovarali da se ne čeka s trećom fazom cijepljenja, jer Hrvatskoj dolaze nove doze cjepiva te ih treba potrošiti.

Beroš u dugu prema veledrogerijama

Novinari su ministra Beroša pitali o dugovima prema veledrogerijama kao i o današnjem sastanku s predstavnicima veledrogerije.

{"RELATED":4010752}

Ministar je kazao da se, što se tiče dugova veledrogerijama, još ne promišlja o povećanju doprinosa za zdravstvo i dodao da je ministar Marić u nekoliko navrata ostavio mogućnost dodatnih srestava koje bi osigurali dodatno financiranje veledrogerija, odnosno dugova u zdravstvenom sustavu.

"Sad govorimo o kratkoročnim rješenjima. Za dugoročno rješenje vrijeme je da počnemo odmah, ali to nije tema tog sastanka. Prezentirali smo veledrogerijama odlučnost da uđemo u reforme i da smo spremni riješiti dug. Međutim, kada se desila pandemija, situacija je takva kakva je. Ova vlada će napraviti sve da niti jedan građanin ne ostane bez lijeka koji mu je potreban u datom trenutku", jasno će Beroš i dodaje:

"Vlada radi nevjerojatne napore da stabiliziramo opksrbu lijekovima, sve to košta. Dubrava je svijetli primjer svega toga. I danas se razgovara o još jednoj jedinici, u bolnici Sestara Milosrdnica. Tu su i prekovremeni sati koji se trebaju isplatiti", kazao je ministar Beroš.