Prijava

Vaša prijava

Ekološki proizvođači: “Kupci su namamljeni privlačnim nazivima koji ne govore ništa o proizvodu”


Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača nastavlja svoj plan za unapređenje ekološke poljoprivrede kao jedinog modela poljoprivrede koji brine o plodnosti tla, raznolikosti agroekosustava, čistoj vodi i zraku te ostalim važnim resursima. Savez su prošle godine osnovali predstavnici i delegati 11 udruga ekoloških proizvođača, najvećim dijelom malih i srednjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Danas okuplja 13 udruga ekoloških proizvođača, na svojoj posljednjoj skupštini izabrali su Roberta Poturicu za predsjednika saveza te dogovorili četiri osnovna strateška pravca: kreiranje pravednijeg tržišta i marketinga ekoloških proizvoda, zagovaranje kvalitetnije politike po pitanju ekološke poljoprivrede i prehrambenog suvereniteta, traženje inovativnih rješenja razvoja ekoloških proizvodnih modela, razmjena znanja i širenje dobre prakse te unutrašnji razvoj Saveza i pomoć udrugama članicama.

“Prema važećoj Uredbi Vijeća Europske Unije, radi zaštite potrošača i poštenog tržišnog natjecanja, izrazi koji se koriste za označivanje ekoloških proizvoda trebali bi biti zaštićeni od upotrebe na konvencionalnim proizvodima. To znači da se nazivom eko, bio, organsko i sl. smiju označavati samo certificirani ekološki proizvodi. No, usprkos jasnom definiranju ekološke poljoprivrede unutar zakonodavnih okvira, ta definicija na žalost, nije u potpunosti zaživjela u javnosti”, upozoravaju iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača te dodaju:”I dalje se događa da kupci budu namamljeni privlačnim nazivima kao što su “prirodno”, “zdravo” i “domaće” što o proizvodu ne govori ništa. Događa se da čak i na ekološkim sajmovima sudjeluju i proizvođači koji nemaju eko certifikat što dodatno zbunjuje kupce i ruši vrijednost ekološkog certifikata. Zbog toga je još uvijek potrebno raditi na edukaciji kupaca.”

Članovi Saveza raspravljali su i o nedostatku ekološkog voća i povrća na tržištu te nedostatnim poticajima. Ove i još mnoge druge probleme za ekološku poljoprivredu Savez će pokušati riješiti suradnjom s državnim institucijama i stručnim tijelima.