Prijava

Vaša prijava

Oreščanin više nije trener Gorice, s njim odlazi i Rosanda

[]

Nakon poraza od Rijeke u posljednjem kolu, poraza koji je ostavio HNK Goricu bez plasmana u europska natjecanja i u trećem, dosad najboljem pokušaju, bilo je prilično jasno da će u danima koji slijede doći do rastanka s trenerom Sinišom Oreščaninom. Nedjelja nije donijela nikakve konkretne novosti, no zato je već u ponedjeljak ujutro službeno objavljeno kako se klub rastao s dosadašnjim trenerom i njegovim pomoćnikom Goranom Rosandom.

“Siniša Oreščanin i njegov pomoćnik Goran Rosanda više nisu treneri HNK Gorice. Klub im zahvaljuje na svemu u proteklih pet mjeseci na klupi Gorice i želi sve najbolje u nastavku karijere”, objavio je velikogorički prvoligaš.

Dvojac Oreščanin – Rosanda na klupu Gorice stigao je u prvim danima ove godine, nakon odlaska Valdasa Dambrauskasa u bugarski Ludogorec, a očekivanja su bila prilično velika. Gorica je u tim trenucima stajala jako dobro, bila čak i u borbi za prvo mjesto, no priča se nije razvijala po optimističnim očekivanjima.

Krenulo je remijem kod Istre, nakon vrlo kratkih priprema, nastavili šokantnim domaćim porazom od Dinama 3-4 i pobjedom 2-0 na Rujevici, pa onda i porazom u Varaždinu (2-1). Nakon toga slijedila je serija od pet utakmica bez poraza u HNL-u, uz četiri pobjede i remi, ali taj niz prethodio je onom negativnom, u kojem Gorica u sedam utakmica nikoga nije uspjela pobijediti. U završnici svoga mandata Oreščanin i Rosanda su povezali tri pobjede, pa onda i tri poraza, koja su se pokazala kobnima po europske ambicije.

U sve to treba uklopiti i pobjedu 3-0 protiv Hajduka u četvrtfinalu Kupa, kao i ispadanje od Dinama u polufinalu nakon produžetaka, ali ukupan dojam je takav da je rastanak s trenerskim duetom potpuno logičan i očekivan. Valdas Dambrauskas u prvih je 14 kola osvojio 29 bodova, Siniša Oreščanin u sljedeća 22 ukupno 30. Zbog kaže da je Gorica “zapela” na 59 bodova, koliko ih je osvojio i Sergej Jakirović u prvoj prvoligaškoj sezoni, a u oba slučaja to je donijelo peto mjesto. Međutim, u Jakirovu slučaju to je bio veliki uspjeh, dok je u ovoj situaciji to definitivno podbačaj.

Okolnosti koje mogu opravdati takav ishod su ozljede Joeya Suka, Kristijana Lovrića i Anthonyja Kalika, no argumenti su to koji nisu bili ni približno dovoljno snažni da ostave Oreščanina i Rosandu na klupi. Gorica je imala veliku priliku za plasman u Europu, pitanje je kad će i hoće li ikad više imati tako dobru sezonu, a na kraju je ipak ostala bez Europe…

Potraga za novim trenerom već je krenula, a “bijeli dim” očekuje se vrlo brzo. Neka imena već se spominju u medijima, kao prvi favorit istaknut je bivši trener Šibenika Krunoslav Rendulić, no najbolje je pričekati službene vijesti. Kluba Gorice zanimljiva je mnogim trenerima, nije isključeno da novi strateg “crveno-crnih” bude i stranac, ali i netko drugi od domaćih trenerskih imena.

Sve u svemu, nova era Gorice počinje. I nova borba za iskorak u europska natjecanja. Bit će pritom promjena i u igračkom kadru, jer Dario Špikić odlazi u Dinamo, ugovori su istekli Jiloanu Hamadu i Ognjenu Mudrinskom, atraktivni artikli na nogometnoj tržnici su i Kristijan Lovrić, i Aleksandar Jovičić i još neki, a bit će i novih lica, prinova i pojačanja…