Prijava

Vaša prijava

Od petka blaže mjere: Ugostitelji koji poslužuju hranu mogu raditi i u zatvorenom

[]

Stožer civilne zaštite RH najavio je ublažavanje mjera koje će stupiti na snagu u petak. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako će po novom biti dozvoljeno okupljanje 100 ljudi, umjesto dosadašnjih 25. Također, ukida se zabrana privatnih okupljanja i svečanosti, a javna mogu trajati do 23 sata. Na pogrebima nema ograničenja broja osoba, ali se sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom. Ograničenje radnog vremena za pekarnice je 23, a ne više do 22 sata, a isto se odnosi na zabranu prodaje alkoholnih proizvoda od 23 do 6 sati. Ugostiteljski objekti i OPG koji se bave ugostiteljstvom mogu raditi do 23 sata.

– Svi ugostiteljski objekti iz skupine restorani, mogu biti i pivnica, kavana, i caffe bar ako ima minimalne tehničke uvjete za izdavanje hrane i slastica, mogu posluživati i u zatvorenim prostorima. Većina kafića koji goste uslužuju samo napicima i dalje mogu raditi samo u otvorenim dijelovima – rekao je Božinović koji je i šef Stožera civilne zaštite RH.

Također, na svadbama može biti najviše 120 uzvanika, ali oni moraju biti cijepljeni potrebnim brojem doza minimalno 14 dana prije svadbe, odnosno moraju imati uvjet da su preboljeli covid ili su negativni na testu najviše 48 sati prije svadbe. Otvaraju se i plesne škole te se omogućava rad igraonica za djecu i rekreacija i u zatvorenim prostorima. Sajmovi se i dalje ne mogu održavati u zatvorenim prostorima, ali će Stožer dozvoliti njihovo održavanje na otvorenom i uz nošenje maski. Za vjerske institucije i kina vrijedi pravilo da moraju osigurati 4 kvadrata po osobi. Ukida se ograničenje broja putnika u vozilima javnog prijevoza, ali ostaje obavezna upotreba maski.

– Djeca do 7 godina starosti koja putuju s roditeljima koji imaju PCR ili potvrdu o preboljenju i cijepljenju ne moraju imati negativan test i ići u samoizolaciju. Ta dobna granica se podiže na 12 godina – rekao je Božinović.