Prijava

Vaša prijava

Stjepan Kožić župan i u šestome mandatu, Ervin Kolarec njegov zamjenik

[]

Bio je favorit i nakon prvoga kruga, u kojem je također dobio najviše glasova, a tu ulogu Stjepan Kožić potvrdio je i u drugom krugu izbora za župana Zagrebačke županije. Kožić je dobio 41.865 glasova birača, a njegov protukandidat, SDP-ov Mihael Zmajlović, ostao je na gotovo šest tisuća glasova manje, ukupno 35.967. Gledano u postocima, starom/novom županu otišlo je 53,8 posto glasova, dok je Zmajlović ostao na 46,2 posto.

Prvi put župan je Kožić postao u lipnju 2001. godine, a punih 20 godina poslije nastavlja niz, jer ovo mu je već šesti uzastopni mandat. Ovoga puta Stjepan Kožić je u utrku za župana išao uz potporu HDZ-a, BM365, HSU-a, HSLS-a i HNS-a, a jedan od dvojice zamjenika bit će mu Velikogoričanin Ervin Kolarec, posljednjih 12 godina zamjenik gradonačelnika u svome gradu.

Nije Kožiću planove o pobjedi pomrsila ni vrlo slaba izlaznost birača, budući da je svega 29,19 posto stanovnika Zagrebačke županije izašlo na ove izbore. Gledajući samo Veliku Goricu, u kojoj je na izbore izašlo mizernih 18,57 posto birača, Kožića je biralo 6212 ljudi, a Zmajlovića njih 3776.