Prijava

Vaša prijava

Grad i Zračna luka potpisali sporazum – cilj je zaštita okoliša i smanjenje buke

[]

Gradonačelnik Krešimir Ačkar, predsjednik Uprave Međunarodne zračne luka Zagreb Huseyin Bahadir Bedir i član Uprave David Gabelica potpisali su u ponedjeljak Sporazum o suradnji na projektima zaštite okoliša. Cilj sporazuma je smanjenje izloženosti buci, poboljšanje kvalitete zraka te prijekti od općeg interesa s ciljem edukacije, promocije razvoja i inovacija.

– Općenito je jako bitna suradnja Međunarodne zračne luke Zagreb i Grada Velike Gorice zbog građana koje uvijek stavljamo na prvo mjesto i kojima želimo omogućiti jedan viši standard života zbog te neposredne blizine i same činjenice da se ovaj veliki međunarodni subjekt nalazi upravo na našem području. Osim što se ovim sporazumom predviđa sudjelovanje u projektima koji su vezani uz pitanja zaštite okoliša, u javno-privatnom partnerstvu ćemo puno više moći sudjelovati i prijavljivati projekte za financiranje iz EU fondova koji se također odnose na zaštitu okoliša – objasnio je gradonačelnik Ačkar.

Zadovoljan dosadašnjom suradnjom s Gradom Velikom Goricom je i David Gabelica koji je istaknuo kako se Međunarodna zračna luka Zagreb smatra dijelom Velike Gorice, između ostalog i iz razloga što je više od 1.000 ljudi iz Gorice zaposleno u Zračnoj luci Zagreb.

– Ovaj sporazum će nam omogućiti da još brže i lakše dođemo do određenih izvora sredstava jer zajedničkim apliciranjem možemo drastično povećati šanse da dobijemo EU fondove za finaciranje pojedinih projekata vezanih uz zaštitu okoliša i zaštitu od buke – istaknuo je Gabelica te dodao kako je među prvim planiranim projektima onaj zaštite voda, budući da Gorica i Zračna luka imaju zajednički cjevovod.

– Veliki je i projekt solarnih farmi gdje želimo producirati čistu energiju, a namjera nam je i povećati monitoring za zaštitu buke i bolje razumjeti probleme kako bismo mogli biti i posrednici u pregovaranju i s kontrolom leta – rekao je Gabelica.