Prijava

Vaša prijava

Izložba koja govori kako je nekad izgledao “građevinski boom” u Gorici

[]

Nakon male blagdanske pauze ponovo smo otvoreni za razgledavanje izložbe ”Kultura stanovanja u Velikoj Gorici 1945. – 1990.”!, objavili su iz velikogoričke Galerije Galženica, uz najljepše želje svim sugrađanima.

U vremenu kad je u tijeku brz i drastičan “građevinski boom”, kad Velika Gorica gotovo svakodnevno mijenja svoj izgled, dobiva nove građevine, posebno je zanimljivo vidjeti kako je to izgledalo nekad. Kako je, primjerice, izgledalo kukuruzište na kojem je izgrađen cijeli “osmi mart”, kako je izgledalo kad su po cijelom gradu bila malena jezera, kao primjerice na mjestu na kojem je danas igralište u Cvjetnom naselju, pa onda kako je živjela Gorica u vrijeme “starog Radnika”…

Sve to, ali i puno više, donosi izložba u Galženici.

“Dio izložbe čini i vremenska lenta, duga šest metara, na kojoj su kroz novinske članke iz Velikogoričkog lista prikazani neki od bitnih momenata modernizacije i urbanizacije grada za vrijeme socijalističke Jugoslavije te izgradnje novih stambenih radničkih naselja na periferiji grada i pratećih sadržaja nužnih za kvalitetu i kulturu življenja u urbanoj zajednici. Članci su ponekad informativni, ponekad kritički nastrojeni prema ubrzanoj stanogradnji i (ne)adekvatnom komunalnom opremanju novoizgrađenih naselja, a ponekad humoristično progovaraju o Velikoj Gorici kao gradilištu i gradu koji se rapidno širi”, stoji u opisu izložbe.

Uz taj opis objavljena je i fotografija naslovnice Velikogoričkog lista od prije 42 godine. Na njoj je novogodišnja čestitka, u izdanju iz prosinca 1979. godine.

“Prikazuje naselje za kolektivno stanovanje Galženica, čija je realizacija pod vodstvom G. P. Industrogradnja trajala od 1972. – 1980. godine. Dominantan motiv je prvi velikogorički neboder s vodospremom, po projektu arhitekta Đure Mirkovića”, objašnjeno je.

Radno vrijeme galerije je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 16 sati te utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati.