Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica postala bogatija za još jedan Kabinet senzorne integracije

[]

Velika Gorica je grad koji raste, a s porastom broja stanovnika, a posebice djece, sve je veća potreba za uslugama rane intervencije. Vođeni time, Logopedski kabinet Jezičak otvorio je vrata svog Kabineta senzorne integracije pa roditeljima mališana uz svoje već poznate logopedske usluge nudi i tretmane senzorne integracije i radno terapijske tretmane.

– Krenuli smo s našim Kabinetom prije nešto više od tri godine, od tada smo otvorili još tri radna mjesta i posebno mi je drago da smo konačno otvorili senzorni kabinet. Bilo nam je izazovno u ovom periodu pandemije, ali uspjeli smo to ostvariti. U Velikoj Gorici ima nekoliko mjesta gdje se roditelji mogu obratiti za pomoć, ali smatram da općenito nedostaje logopeda kao i svih struka koji su uključeni u sami proces rane intervencije – kazao je Mario Dilberović te naglasio kako je kroz njihov Kabinet u ovih nekoliko godina prošlo više od 200 djece, a od 2019.godine odradili su više od 6,5 tisuća terapija.

21.02.2022. – Velika Gorica – Otvaranje kabineta senzorne integracije Jezičak – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kabinet senzorne integracije pravi je “svijet u malom”. U šarenom i veselom tonu djecu privlači na igru, a sadrži ljuljačke, bazen s lppticama, trampolin, tobogan…

– Imamo predmete koji su različite veličine, težine, teksture gdje radimo na svijesti o vlastitom tijelu, promatramo i auditivni sustav i kroz određeno pomagalo imitiramo zvukove iz prirode. Sve je ovoliko šareno zato što dijete konstanto izlažemo tom vizualnom podražaju u slučaju da dijete ne percipira dovoljno dobro podražaje ili mu treba dugo vremena da promotri nešto u prostoru. Uz ovoliko boja dijete puno lakše dolazi do toga – ističe Tamara Mikac koja je zadužena za senzornu integraciju i dodaje kako je prostor nabijen različitim podražajima s kojima se svakodnevno susrećemo.

21.02.2022. – Velika Gorica – Otvaranje kabineta senzorne integracije Jezičak – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Dijete je izloženo podražajima koje bi moglo u nekim svakodnevnim situacijama izbjeći. Cilj je da se zapravo dijete neformalno igra bez ikakvog nahođenja, a mi kroz svu opremu dijete dodatno izlažemo uz one koje podražaje voli i onima koje ne voli. Na taj način radimo na navikavanju djeteta na podražaje koji mu smetaju. Promatramo tako taktilne podražaje jer imamo različite podloge na koje dijete stane s ciljem da dođe do neke igre koja njemu odgovara. To je suptilan način da se kreće po predmetima i podlogama koje mu ne odgovaraju – prepričava nam Mikac.

21.02.2022. – Velika Gorica – Otvaranje kabineta senzorne integracije Jezičak – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Otvorenju Kabineta nazočio je i privremeni pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport Neven Topolnjak.

– S Mariom sam suradnik već duže godina, a otkako ga znam uvijek je bio aktivan i nečemu je težio više što se vidi iz ovog proširenja djelatnosti. Odradili ste više od 6 tisuća terapija, imate četvero zaposlenih, širite djelatnost, želim vam svu sreću i nastavite samo tako i dalje – kazao je Topolnjak.