Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica dobar primjer provođenja energetske politike

[]

Uz gradove Ivanić-Grad, Zaprešić i Jastrebarsko, Grad Velika Gorica dobitnik je certifikata European Energy Award (EEA). Riječ je o istoimenom projektu vrijednom oko 1,4  milijuna eura u kojemu su sudjelovali gradovi iz Belgije, Grčke, Poljske i Hrvatske, a koji za cilj ima uspostavu svih potrebnih struktura u gradovima i općinama za provedbu održivih klimatskih i energetskih politika.

– Energetska politika Velike Gorice već dugi niz godina usmjerena je ka energetskom razvitku baziranom na načelu zaštite okoliša, energetike, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Da smo dobar primjer energetske politike pokazuju rezultati iza nas. To su energetski obnovljene dvije najveće osnovne škole Nikole Hribara i Vukovina, zatim Dječji vrtić Ciciban kao i svi novootvoreni dječji vrtići. Škola u Novom Čiču ima solarne panele, a namjera nam je to provesti i na drugim školama. Energetski je obnovljena i zgrada Srednjih škola u Velikoj Gorici – istaknuo je gradonačelnik Ačkar te dodao kako ova nagrada motivira da se nastavi i dalje dobar posao, ali i da uvijek postoji prostora za napredak po pitanju energetska politika.

21.03.2022. – Velika Gorica – Grad Velika Gorica dobitnik je certifikata European Energy Award (EEA) – foto: Petra Škrinarić/Cityportal.hr

Certifikat je danas gradonačelniku Ačkaru uručio ravnatelj REGEA-e dr. Julije Domac koji je istaknuo kako je kroz ovaj proces certifikacije prošlo više od 1700 europskih gradova i općina.

– U ovom ciklusu ocjenjivanja Velika Gorica bila je jedan od najboljih hrvatskih sudionika te se vidi kako je sustav i pristup zelenoj energiji konstanta u ovom gradu. Mislim da u uvjetima u kojima živimo, energetske krize i odvikavanja od plina koji predstoji Europskoj uniji pa  tako i Hrvatskoj i Velikoj Gorici, ovakvi projekti će postati ambiciozniji i uzlazniji trend za što zaista u Gorici i po kapacitetu gradske uprave i kvaliteti ljudi ima realne uvjete – naglasio je Domac te istaknuo kako je Velika Gorica jedan od najboljih hrvatskih primjera kako se u jednoj zemlji koja nije najrazvijenija u EU može raditi dobro.

21.03.2022. – Velika Gorica – Grad Velika Gorica dobitnik je certifikata European Energy Award (EEA) – foto: Petra Škrinarić/Cityportal.hr

 

 

 

 

Objava Velika Gorica dobar primjer provođenja energetske politike pojavila se prvi puta na cityportal.hr.