Prijava

Vaša prijava

FOTO Krenula obnova! Obitelj Đuran iz Mraclina na jesen će iz kontejnera preseliti u novi dom

[]

Obitelj Đuran iz Mraclina, čija je kuća stradala u potresu, iz kontejnera bi u novi dom mogla useliti već na jesen. Danas je i službeno počelo rušenje i uklanjanje stradale kuće, što je za njih bio vrlo emotivan trenutak, ali i pun pozitive, znajući što ih čeka u budućnosti.

– Konačno je došao i taj dan da nam se kuća ruši. Svi smo sretni jer dugo smo već u kontejneru. Malo nam je stisnuto, nije kao u kući, ali preživi se – skromno će gospodin Zdravko Đuran.

04.04.2022.- Mraclin – Rušenje prve kuće stradale u potresu na području Velike Gorice – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

S rušenjem prve kuće u Mraclinu i službeno je počela obnova na velikogoričkom području.

– Svi naši napori i ulaganja te nedavni sastanak s državnim tajnikom Hanžekom je rezultiralo time da je ovo početak izgradnje i obnove na području Velike Gorice. Ono čemu se nadamo i inzistiramo, a to je da što prije krenu i rješenja Ministarstva prema Dubrancu i Cerovskom Vrhu gdje žive naši stariji sugrađani kao i obitelji s malom djecom kako se ne bi dogodila situacija da iduću zimu dočekaju u kontejnerima jer je to u potpunosti nedopustivo. Na nama je da lobiramo da uđemo u prioritetni plan i da svih 30 obitelji čije su kuće dobile crvenu oznaku uskoro imaju ovakvu sliku u svome dvorištu – naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

04.04.2022.- Mraclin – Rušenje prve kuće stradale u potresu na području Velike Gorice – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ovo su počeci obnove, a kuća u Mraclinu je 14 gradilište u sklopu projekta Program izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Gordan Hanžek.

– Svi vlasnici su upoznati s rokovima, ovisno o izabranom modelu kuće i tehnologiji gradnje, predviđeni rokovi za dovršetak kuća su od 4 do 9 mjeseci. Ovdje je jedan složeniji slučaj jer moramo prije svega kuću ukloniti, a obitelj Đuran izabrala urbani model izgradnje, a kuća će biti veličine 70 metara kvadratnih neto korisne površine. Ukupni iznos projekta je oko 800 tisuća kuna, a financira se iz državnog proračuna – pojasnio je Hanžek.

04.04.2022.- Mraclin – Rušenje prve kuće stradale u potresu na području Velike Gorice – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Sretni smo što prva kuća ide upravo u Mraclin i obitelji Đuran. To je jedna skromna obitelj, koja se nije mnogo bunila i žalila. Ovdje žive roditelji s dvoje djece, sinom i kćeri koji imaju svoje potrebe kao mladi ljudi, žele svoj prostor, a u kontejneru nemaju tu mogućnost. Vjerujem kako će u novoj kući imati ljepši, sretniji i bolji život – rekao je predsjednik Mjesnog odbora Mraclin, Tihomir Hubak.

04.04.2022.- Mraclin – Rušenje prve kuće stradale u potresu na području Velike Gorice – foto: Mile Šola/Cityportal.hr

 

Objava FOTO Krenula obnova! Obitelj Đuran iz Mraclina na jesen će iz kontejnera preseliti u novi dom pojavila se prvi puta na cityportal.hr.


Krenula obnova kuća u Mraclinu

Svečano otvorenje PŠ Dubranec