Prijava

Vaša prijava

U ponedjeljak simpozij o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača

[]

U današnje vrijeme povećana je zabrinutost potrošača za zdravlje i sigurnost hrane te pojavu bolesti kao posljedicu, a sve izazvano brojnim incidentima s hranom koji su prisutni posljednjih godina, jednako tako suživot ljudi i životinja obilježen je brojnim međusobnim i dobrim i lošim utjecajima.

Sigurnost hrane, jedno je od strateških pitanja u državama svijeta. Opasnosti koje potječu od hrane, a koje mogu imati izravan utjecaj na zdravlje ljudi, mogu biti biološkog, kemijskog ili fizikalnog podrijetla. Hrana svojim hranjivim sastojcima predstavlja idealnu podlogu za rast mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje hrane te je čine neprikladnom za prehranu, a patogene vrste ili njihovi toksini čine hranu opasnu po zdravlje. Djelotvorna kontrola zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane zbog toga je od izuzetne važnosti kako bi se izbjegli nepovoljni utjecaji zdravstveno neispravne hrane na zdravlje ljudi, a koji se očituju zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim posljedicama koje izazivaju bolesti prenosive hranom. Suvremeni potrošači sve su svjesniji važnosti pravilne i uravnotežene prehrane te se sve više okreću minimalno procesiranoj, što prirodnijoj hrani. Sve je veća potreba zaštite takvih proizvoda prikladnim načinom certifikacije koji s jedne strane jamči kvalitetu i dodanu vrijednost, a s druge osigurava konkurentnost proizvoda na tržištu, kao i veću zaštitu potrošača.

Tim povodom Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica u ponedjeljak organizira simpozij na temu “Sigurnost hrane i zaštita potrošača”. Predavanje će biti u vijećnici Pučkog učilišta s početkom u 11 sati.

– Nadamo se da ćemo na ovom simpoziju kroz predavanja o COVIDU 19 i sigurnosti hrane, o trihinelozi – opasnoj zoonozi i utjecaju globalnog zatopljenja na rasprostranjenost bakterije Vibrio cholerae te vrsti oznaka i sustavu certificiranja pronaći odgovore na brojna pitanja o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača, ali i razmišljati o novim izazovima koji nas čekaju u budućnosti, iako smo svjedoci nestabilnih i nepredvidivih vremena – istaknuli su iz goričkog Zavoda.

Foto: Ilustracija

Objava U ponedjeljak simpozij o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača pojavila se prvi puta na cityportal.hr.