Prijava

Vaša prijava

Fantastičan uspjeh Ane i Eme iz Ekonomske škole! Idu na Europsko statističko natjecanje kao viceprvakinje Hrvatske

[]

Velikogorički školarci ponovo bilježe veliki uspjeh! Sjajne vijesti ovog puta dolaze iz Ekonomske škole Velika Gorica, koja se ponosi viceprvakinjama u natjecanju iz statistike, a taj ih uspjeh vodi sve do europske razine.

Ekipa pod nazivom ‘Ministrice’, koju čine učenice 2. a razreda ove škole, Ana Šantek i Ema Vuković, osvojile su 2. mjesto u kategoriji B (1. i 2. razredi) na nacionalnoj razini Statističkog natjecanja pod vodstvom mentorice Nine Čuljak. Velikogorička Ekonomska škola ujedno je i jedina škola iz Zagrebačke županije koja je imala svoje predstavnike u drugom krugu natjecanja. Viceprvakinje Hrvatske u statistici ovim su se rezultatom plasirale u europsku fazu natjecanja gdje će odmjeriti snage s europskim vršnjacima iz 18 zemalja.

Natjecanje se inače odvijalo online, sudjelovale su brojne ekipe iz cijele Hrvatske, a sastojalo od dva kruga.

– Prvi krug je trajao od 16.1. do 30.1., a provjeravalo se opće statističko znanje, korištenje službenih statističkih podataka te razumijevanje statističkog teksta. U drugom krugu koji je trajao od 3.2. do 24.2., u koji se plasiralo u B kategoriji 56 najboljih ekipa, trebalo je napraviti analizu podataka iz istraživanja o vanjskoj migraciji stanovništva Republike Hrvatske. Rezultate prikazane prezentacijom ocjenjivao je stručni žiri koji čine istaknuti pojedinci profesionalno povezani sa statistikom – rekla nam je mentorica Nina Čuljak.

Europska faza natjecanja započela je 31.ožujka i traje sve do 10. svibnja.

– Zadatak europske faze je napraviti video na temu „Kvaliteta života“ u kojem trebaju prikazati kvalitetu života u svojoj zemlji na temelju službenih statističkih podataka, a proglašenje pobjednika biti će početkom lipnja – kaže.

Svečana dodjela diploma i vrijednih nagrada ipak će se održati uživo i to 12. svibnja u Zagrebu.

Osim ekipe Ministrice na natjecanju je zapaženi rezultat postigla i ekipa Tigrići 1 u kategoriji A (3. i 4. razredi), pod mentorstvom Ane Topal, koja se plasirala među deset najboljih. Na Statističkom natjecanju je sudjelovalo još nekoliko ekipa iz velikogoričke Ekonomske škole,koje su mentrorirali profesori Snježana Starčević i Marin Čuljak.

Europsko statističko natjecanje (ESC), jedinstveno je natjecanje koje promiče statističku pismenost, a organizira ga Eurostat u suradnji s nacionalnim statističkim uredima, te ga kod nas provodi Državni zavod za statistiku.

Uz Hrvatsku u ovoj školskoj godini sudjeluje još 18 statističkih ureda iz Belgije, Bugarske, Cipra, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Lihtenštajna, Litve, Luksemburga, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije i Španjolske.

 

 

 

 

Ova objava Fantastičan uspjeh Ane i Eme iz Ekonomske škole! Idu na Europsko statističko natjecanje kao viceprvakinje Hrvatske se prvi puta pojavila na cityportal.hr.