Prijava

Vaša prijava

Aktualac Gradskog vijeća: Nova škola u Kurilovcu, dogradnja Kumičića, besplatni predškolski odgoj

[]

Raspravom o dnevnom redu i aktualnim satom počela je 11.sjednica Gradskog vijeća u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta. Na dnevnom redu, je 11 točaka, a među ostalim, izvješće o radu Gradonačelnika kroz razdoblje od srpnja do prosinca 2022.godine, izvješća o provedbama programa javnih potreba, a pred gradskim vijećnicima će se naći i izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Velike Gorice, raspravljat će o načinu prikupljanja komunalnog otpada, te o stanju projekta Aglomeracije.

Lucijan Maslać postavio je pitanje o stanju hidrantske mreže, obzirom na probleme prilikom gašenja velikog požara u tvornici Galeković u Mraclinu.

– Svake godine se predviđa broj za saniranje u kompletnoj mreži. Što se tiče požara u tvornici parketa u Mraclinu prevelika količina vatrogasnih vozila je punila kamione i nije bilo dovoljno tlaka, zato je došlo do problema. Od velike pomoći je tu bila VG Čistoća, koja je dodatno snabdijevala vodom- odgovorio je Krunoslav Višić, direktor VG Vodoopskrbe.

18.05.2023. – Velika Gorica – 11. sjednica Gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Vijećnika Zobeca je zanimalo ima li grad dovoljno kapaciteta za upis sve djece u vrtiće, te kakvi su daljnji planovi po to  pitanju.

– Za upise je osigurano 501 mjesto, a kao i prošle i svake iduće godine cilj nam je osigurati mjesto za svu djecu. Tek ćemo nakon završetka upisa znati konačno stanje. Što se tiče proširenja kapaciteta u tijeku je izrada projektne dokumentacije za dva nova vrtića u Ulici Slavka Kolara i Pokupskoj ulici u Kurilovcu. U tijeko je izrada projektne dokumentacije dok će sama izgradnja započeti 2024. godine. Također je planirano da s 1. rujnom 2024. sva gorička djeca imaju besplatni predškolski odgoj – rekla je pročelnica za predškolski odgoj, sport i školstvo, Lana Krunić Lukinić.

18.05.2023. – Velika Gorica – 11. sjednica Gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na pitanje planira li se poboljšati zdravstvena skrb u gradu, vijećnik Zvonimir Lovrić pojasnio je kako ne postoje zakonske pretpostavke po kojima bi grad mogao sudjelovati u organizaciji Doma zdravlja, koji je u vlasništvu Zagrebačke županije.

– Unutar Doma zdravlja bi se moglo osloboditi oko 400 ‘kvadrata’ prostora, što bi se moglo iskoristiti za dolazak nekih specijalista – najavio je.

Vijećnika Ivana Bekavca zanimalo je koliko je novaca namijenjenih potresnoj obnovi utrošeno za sanaciju prometnica.

– Novci koje smo povukli za obnovu od potresa je zapravo povrat onoga što smo sami financirali iz proračuna za stradalnike.

Vijećnika Juraja Odrčića zanimalo je hoće li Grad stići do 30.lipnja iskoristiti 8 milijuna za sanaciju prometnica, te kad će biti obnovljene ulice u naselju Bratstvu i Kurilovcu.

– Trenutno smo na 64 posto prometnica koje su zadane ovim programom i očekujemo da ćemo 61 cestu asfaltirati do kraja lipnja. Na našim bregima stradalim potresom bit će oko 24 kilometara obnovljenih prometnica. U tih 8 milijuna eura su refundirana sredstva koja smo iz proračuna utrošili za sanaciju. Kad govorimo o prometnicama u urbanom dijelu, u Kurilovcu, tamo se projektira Ulica bana Jelačića, pred završetkom je projektiranje Horvatove, Pokupska i Kirinčićeva su dijelom napravljene. Svjesni smo i problema prometnica u naselju Bratstvo i Visoki brijeg, kao i Kromosovo naselje, a tamo je najvećo problem neriješ problem oborinskih voda. Pokušat ćemo u što većoj mjeri ići na rješavanje te situacije – rekao je gradonačelnik, Krešimir Ačkar.

18.05.2023. – Velika Gorica – 11. sjednica Gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Govoreći o obnovi kuća u Dubrancu istaknuo je kako je preko 50 posto kuća bilo opterećeno neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. Novim zakonom je ubrzana porocedura, a u ovom trenutku su dvije obitelji smještene u državne stanove.

Vijećnike je zanimalo i koji se projekti financiraju iz EU fondova, te što se planira.

– U ovom trenutku iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti idu tri projekta, Cnetar za starije osobe, drugi je Interpretacijski centar parka Andautonija i treći je izgradnja vanjskog bazena u Velikoj Gorici. U pripremi su projekti za dvije škole, dogradnja Osnovne škole Eugen Kumičić i nova škola u Kurilovcu – odgovorio je Neven Karas, zamjenik gradonačelnika.

Sjednica je nastavljena gradonačelnikovim izvješćem o radu u drugoj polovici prošle godine.

Ova objava Aktualac Gradskog vijeća: Nova škola u Kurilovcu, dogradnja Kumičića, besplatni predškolski odgoj se prvi puta pojavila na cityportal.hr.