Prijava

Vaša prijava

Pokupsko: Zatražili proglašenje elementarne nepogode, usjevi uništeni, ceste zatvorene

[]

Vodostaj Kupe i dalje raste, prometnice na području Općine Pokupsko su zatvorene za promet, potopljeni su usjevi, vrtovi, dvorišta, no gospodarski objekti su zasad pod kontrolom, doznajemo s terena. I dok je prije tri dana vodostaj Kupe kod Jamnice bio 670 centimetara, danas je 751 i raste. Upravo na ovoj mjernoj stanici vatrogasci prate situaciju, jer, kako kažu, to im je najvjerodostojnije mjerilo za to područje od poplave 2014.godine. No, još uvijek nisu proglašene nikakve mjere obrane od poplava.

– Na snazi nema nikakvih posebnih mjera obrane od poplava. Kupa se izlijala i preplavila državnu cestu prema Sisku i županijsku cestu prema naseljima Auguštanovec, Lijevi Begoj i zaseoku Jagodići, pa se vozi obilaznim putevima. Voda je preplavila polja zasijana kukuruzom, žitom, grahom, krumpirom i ostalim i zato smo od od župana Zagrebačke županije zatražili da se kod nas proglasili elementarna nepogoda od poplava, kako bi se poljoprivrednicima nadoknadila šteta – rekao nam je Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko.

Foto: DVD Pokupsko

Također ističe kako su kuće zasad bez ugroze od poplave, osim njih nekoliko koje su izgrađene na naplavnom području. Ipak, noći su duge, ljudima nije svejedno..

– Boje se ljudi, kako ne.Sjećamo se poplave 2014., pa su im još i kuće od potresa srušene, baš su nevolje snašle naš kraj. A da ne pričamo o šteti koju trpe zbog potopoljenih usjeva, naknada štete je uvijek premala. Ne znamo što nas još očekuje – kaže načelnik.

Inače, na području Zagrebačke županije zabilježeno je 175 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanja grana ili stabla, ispiranje prometnice, izgradnja nasipa te je angažirano 780 vatrogasaca sa 224 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija bilo je na lokacijama Velika Gorica, Sveti Ivan Zelina, Rugvica, Samobor, Veleševec, Vrbovec, Gradec, Cugovec, Dubrava, Bedenica, Dubovec Bisački, Ivanić-grad, Rakovec i Luka, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Naslovna fotografija: autor Ljiljana Adamić

Ova objava Pokupsko: Zatražili proglašenje elementarne nepogode, usjevi uništeni, ceste zatvorene se prvi puta pojavila na cityportal.hr.