Prijava

Vaša prijava

VG Čistoća od 1.kolovoza šalje uplatnice s nižom cijenom

[]

Novi sustav gospodarenja otpadom na području Velike Gorice bilježi pozitivne rezultate, trend rasta po pitanju razvrstavanja otpada i građani su ga dobro prihvatili, stoji, među ostalim, u izvještaju o radu VG Čistoće tijekom 2022.godine, koje se našlo pred vijećnicima na 11. sjednici Gradskog vijeća. Direktor ovog gradskog trgovačkog društva, Ivan Rak, ujedno je najavio i dobre vijesti za korisnike, nešto niže račune od mjeseca kolovoza. Popričali smo s njim o rezultatima, rokovima za novu sortirnicu, te novim cijenama.

– Naša je zakonska obaveza da od 31. srpnja ne ubiremo posebnu naknadu koja je do sada iznosila 10 kuna na računima. Jedan dio te cijene će biti uključen u cijenu minimalne javne usluge, to je fiksni dio, tako da će naši građani od 1. kolovoza imati 3 do 4 posto niže račune. U ovo vrijeme kad sve poskupljuje i to nešto znači – najavio je.

Foto: VG Čistoća

Rezulatati su gotovo na razini EU, a uskoro stižu i novi strojevi, koji bi dodatno trebali smanjiti troškove gospodarenja otpadom.

– Prošlu godinu smo završili blizu 40 posto odvojenog otpada, a preporučeni ciljevi EU su 50 posto. Početkom ožujka prošle godine je krenuo novi sustav gospodarenja otpadom, naši građani su sjajno reagirali i u tom kratkom periodu smo udvostručili postotak prikupljenog odvojenog odvoda. Time se smanjila i količina otpada koji završi u zelenoj kanti za miješani komunalni otpad, a koji pak završi na odlagalištu neopasnog otpada u Mraclinu. U prošloj godini smo tamo odložili čak 5.400 tona manje nego prethodne, stvarno možemo biti ponosni na naše građane i ostvarene rezultate – rekao nam je Ivan Rak, direktor VG Čistoće.

U ovoj godini su uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i Grada Velike Gorice i s nešto vlastitih sredstava nabavili i stroj za usitnjavanje otpada, tzv. šreder.

– Time ćemo dodatno smanjiti volumen otpada koji završi na našem odlagalištu, jer dio glomaznog otpada završi i kod nas. On će biti šrediran u komponente, koje ćemo kasnije dalje prodavati ili predati na zbrinjavanje. Grad Velika Gorica je prijavio na natječaj Fonda i jednu manju sortirnicu, koja bi trebala zadovoljiti naše potrebe. Kad ona dođe u Mraclinsku Dubravu i kad dobijemo sve potrebne dozvole moći ćemo krenuti s razvrstavanjem plastične ambalaže. U biti jedan od najvećih trošaka gospodarenja otpadom upravo je zbrinjavanje plastike. Većinu treba platiti za daljnju obradu i zbrinjavanje, pa ćemo ubuduće moći i u tom dijelu ostvarivati prihod od daljnje prodaje – poručuje Rak.

Sortirnicu bi trebali dobiti do kraja mjeseca srpnja, dozvole izdaje Zagrebačka županija, pa očekuju kako bi s radom trebala početi do kraja godine.

 

Ova objava VG Čistoća od 1.kolovoza šalje uplatnice s nižom cijenom se prvi puta pojavila na cityportal.hr.