Prijava

Vaša prijava

‘Kiša lije, izviđač se smije!’: Više od tisuću izviđača na 14.Zborovanju u Velikoj Gorici

[]

Iako su nestabilne vremenske prilike drastično smanjile broj događanja u gradu najavljenih za vikend pred nama, nikakve kiše ne mogu utjecati na planove izviđača. Jer, ipak je njihov slogan – ‘Budi pripravan!’. Stoga, bez ikakve odgode, Velika Gorica iduća dva dana postaje domaćin 14.Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske, godišnjeg nacionalnog okupljanja izviđača iz svih krajeva Lijepe naše.

Ove će se godine, od 19. do 21. svibnja, njih više od tisuću okupiti u središtu našeg grada i odmjeriti svoja znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim vještinama i disciplinama. U poslijepodnevnim satima stižu na prostore goričkih osnovnih škola, Jurja Habdelića i Eugena Kvaternika, gdje će niknuti šatorsko naselje, a u subotu će čitav dan provesti u Parku dr.Franje Tuđmana i prostoru oko OŠ Eugena Kumičića, gdje je lokacija održavanja svih programskih aktivnosti.

– Mi se vodimo našom starom izrekom ‘Kiša lije, izviđač se smije’ ! Iako je vremenska prognoza promjenjiva, sve planirane aktivnosti održavamo. Dolaze svi sudionici, njih preko tisuću, od Osijeka, Varaždina, Pule, Rijeke, Koprivnice, Križevaca, Krapine, Zagreba, pa sve do Zadra i Splita i naravno naši domaćini, skauti iz Velike Gorice. Iskoristit ćemo sve što nam grad pruža i da bolje upoznamo Goricu i Turopolje – rekao nam je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Foto: Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta Tur i Boris Vujnović, gl.načelnik Saveza izviđača Hrvatske/G.Kiš, cityportal.hr

Zborovanje počinje i obilježavanjem Dana hrvatskih izviđača, koji je upravo 19.svibnja, te proslavom 111-te godišnjice neprekidne tradicije skautizma u Hrvatskoj.

– Zborovanje je mjesto gdje se družimo, upoznajemo, provodimo vrijeme skupa i tako slavimo Dan izviđača, ali isto tako to je i mjesto gdje se natječemo. Tu je Državna izviđačka olimpijada, a tu je i Izviđački-olimpijski višeboj, ekipna natjecanja, gdje se s jedne strane osnovnoškolci, s druge srednjoškolci natječu u brzinskom dizanju šatora, vezanju korisnih čvorova u primjeni, prenošenju  poruka na daljinu zastavicama i Morseovim kodom, paljenju vatre i orijentacijskom krosu – ističe Vujnović i posebno zahvaljuje velikogoričkim školama na suradnji.

Foto: Savez izviđača Hrvatske

Zahtjevnog posla organizacije boravka tolikog broja djece prvi put u našem gradu, te svih dodatnih aktivnosti za njih primila se velikogorička Turopoljska udruga skauta Tur, kao izvršni organizator 14. Zborovanja. I kao domaćini pripremili su im doista bogat program obilaska čitavog niza kulturno-povijesnih i lokalnih zanimljivosti Velike Gorice i Turopolja, koji je planiran za nedjelju.

-Čitav niz sudionika lokalne zajednice je trebalo dogovoriti za suradnju i hvala svima koji su nam se odazvali. Sa osnovnim školama smo dogovorili smještaj za prehranu i noćenje najmlađih sudionika. U nedjelju ćemo sa sudionicima obići  od Arheološkog muzeja u Šćitarjevu, na nalazištu Andautonija, koji će nam otvoriti vrata i pružiti stručnu pratnju, tu je Zrakoplovno-tehnički centar gdje će djeca vidjeti remont zrakoplova i sigurno će djeci biti zanimljivo vidjeti jedan ogromni kanader ili povijesne avio primjerke, ipak smo mi grad zrakoplovstva.  Želja nam je obići i Kuriju Modrić-Bedeković, Školu narodnog zdravlja u Mraclinu, gdje će nas dočekati mjesni odbor i KUD Dučec. U Novom Čiču ćemo posjetiti naš Etno centar, gdje će vidjeti povijest drvnog graditeljstva, a i najmlađi će sami moći složiti kućicu – ispričao nam je Alen Konjević, predsjednik velikogoričke Turopoljske udruge skauta Tur.

Foto: Savez izviđača Hrvatske

Čitava se manifestacija održava u suorganizaciji i s pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice Velike Gorice, te u suradnji s brojnim velikogoričkim institucijama, organizacijama i tvrtkama.

– Vjerujem da će biti zanimljivo, nadam se da će gosti našeg grada i 14. Zborovanja izviđača zaista imati prilike upoznati Veliku Goricu, da ćemo se pokazati kao dobar domaćin i da će se kasnije rado vraćati u naš grad, jer izviđačima je cilj i da upoznaju Hrvatsku – rekao nam je Konjević.

Foto: Turopoljska udruga skauta Tur

Svečano otvaranje 14. Zborovanja izviđača Hrvatske održava se u subotu, 20. svibnja, s
početkom u 9:30 sati, ispred Pučkog otvorenog učilišta, gdje će okupljene pozdraviti velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar i predsjednica Saveza izviđača Hrvatske, Lidija Pozaić Frketić.

Uz izviđački pozdrav ‘Budi pripravan!’, vidimo se u Tuđmancu!

Ova objava ‘Kiša lije, izviđač se smije!’: Više od tisuću izviđača na 14.Zborovanju u Velikoj Gorici se prvi puta pojavila na cityportal.hr.