Prijava

Vaša prijava

Sparkovci ususret Ivanju stižu u Etno selo Novo Čiče s umjetnicima iz Beča

[]

Mjesec lipanj u našem je kraju prepun manifestacija. Smotre i nastupi folklornih društava, obilježavanje Ivanja, Goričke večeri i mnoge druge, a na većini njih pronaći ćete i umjetnike okupljene u udruzi Spark.

Članovi udruge već više od dvadeset godina održavaju recital u sklopu Goričkih večeri, a ove godine održat će i jedan ususret Ivanju u Novom Čiču. Program, koji su zajednički organizirali s tamošnjim društvom žena i KUD-om, počinje u 19 sati, u Etno selu Novo Čiče, a Sparkovcima bi se trebali pridružiti i umjetnici iz Beča.

– Stiže nam i Hrvatska zajednica umjetnika iz Austrije, na čijem su festivalu poezije ‘Beč u proljeće’ sudjelovale i naše članice, koje se ne mogu nahvaliti prijemom, festivalom, obilaskom grada i dočekom. Tako smo i mi nakon mnogo godina zatražili sponzorstvo, da im barem nešto pružimo i uzvratimo gostoprimstvo. Besplatan boravak ponudilo nam je Prenoćište Barba Niko iz Plesa, odnosno sadašnji voditelj prenoćišta Silvio Plepelić, kojem i na ovaj način od srca zahvaljujemo – rekla nam je Nevenka Lang, predsjednica udruge Spark.

Udruga umjetnika Spark

Dodaje kako će na večerašnjem programu biti zastupljeniji pučki pjesnici, baš kako i priliči etno ambijentu u kojem nastupaju.

– Izvest ćemo dvije pjesmopriče, nešto poput skeča, a obje potpisujem autorski. Prva je ‘Spomenek turopoljskog bračnog para’, to smo izvele za vrijeme Dana europske baštine prije dvije godine, a druga je ‘Životna vetrina’, također na turopoljskom dijalektu i večeras će biti premijera – otkriva.

Sparkovci vas očekuju u što većem broju i na glazbeno-poetskom recitalu ove srijede u sklopu programa Goričkih večeri na Tuđmancu, također s početkom u 19 sati.

– Čitav program ide pod nazivom ‘Zemla turopolska’, a i otvaramo ga recitacijom istoimene pjesme. Očekuju vas i nastupi poznate hrvatske književnice, naše sugrađanke Darije Žilić, bit će tu i naša zavičajna pjesnikinja Slavica Sarkotić iz Lekenika, naši gosti iz Austrije s voditeljicom Anom Vrčić Oršolić, te brojni članovi naše udruge. Glazbena pratnja bit će zbor Sindikata umirovljenika Velike Gorice s voditeljicom Snježanom Špehar, te svima poznati, Siniša Belošević – najavljuje Lang.

Svi ste pozvani i na razgled izložbe u knjižnici Galženica, na kojoj su predstavljene ilustracije Nataše Martinović iz zbirke dječje poezije koju je napisala Andrea Rendulić, a izlazi iz nakladništva udruge Spark.

– Ovaj mjesec zaboravite brige, prepustite se pjesmama i pričama naših tradicionalnih i suvremenih umjetnika, koji će bar na trenutke učiniti da zaboravite na dosadnu svakodnevnicu i vinete se u čarobne svjetove našeg stvaralaštva – završno poručuje predsjednica udruge, Nevenka Lang.

Ova objava Sparkovci ususret Ivanju stižu u Etno selo Novo Čiče s umjetnicima iz Beča se prvi puta pojavila na cityportal.hr.