Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica domaćin najprestižnijem svjetskom studentskom natjecanju Formula Student Alpe Adria

[]

Hrvatska i Velika Gorica ove su godine domaćini najprestižnijem studentskom natjecanju Formula Student  Alpe Adria koji će biti održan od 21. do 26. kolovoza na poligonu Mičevec. Više od 1500 mladih inovatora-studenata iz cijelog svijeta pokazat će svoja postignuća u izradi bolida jednosjeda nalik na F1. To je događaj koji naš grad stavlja na mapu zemalja domaćina nekih od najprestižnijih svjetskih spektakala kad je autoindustrija u pitanju. Također, hrvatski će mladi inovatori pokazati da su itekako u korak s kolegama iz cijelog svijeta.

Foto: Organizatori i domaćini natjecanja Formula Student Alpe Adria 2023./G.Kiš, cityportal.hr

 

Događanja ovakve vrste su sadržaji na koje kao grad možemo biti itekako ponosni, rekao je, među ostalim, gradonačelnik Krešimir Ačkar i dodao.

– Posebice ovakav projekt koji može biti velika motivacija svim našim mladima kako se pameću i dobrim primjerom može postići uspješna karijera. Svim sudionicima koji će nam doći u grad, kao i organizatorima, želim dobrodošlicu i poručujem im da se tu udomaće, neka to postane tradicija, a Gorica dom vašim eventima. Kad je u pitanju ulaganje Gorice u sportsku infrastrukturu, postajemo dom nogometnog kampa HNS-a, taj će projekt sigurno donijeti i nove investicije i postajemo jedna od bitnih točaka ne samo na nacionalnom polju nego i u svjetskim razmjerima. Sportske dvorane, biciklističke, pješačke staze, igrališta, sve što gradimo i što planiramo sigurno će dati brojne mogućnosti mladima u ovim izazovnim vremenima. Pozivam sve naše sugrađane da aktivno sudjeluju, nastojat ćemo i u budućnosti da sva bitna europska i svjetska događanja dođu u naš grad, koji to svojim entuzijazmom uistinu zaslužuje – rekao je gradonačelnik.

Organizatori manifestacije istaknuli su kako je nakon odluke da se promijeni lokacija Velika Gorica došla kao prirodan odabir.

– Ovo je jedan od najvećih i najprestižnijih STEM događaja u ovom dijelu Europe. To je događaj gdje se najbolji mladi umovi natječu demonstrirajući svoje znanje i kreativnost u izradi trkaćih vozila koji 100 posto sami konstruiraju. Ove godine imamo 50 timova iz više od 20 zemalja, 1500 natjecatelja sa gotovo svih kontinenata, te više od 100 visokokvalificiranih stručnjaka iz auto industrije i općenito industrije. Suradnja s Velikom Goricom i ovdašnjom Turističkom zajednicom došla je organski. Nakon odluke da mijenjamo lokaciju to je bio prirodni odabir. Kao organizatori oduševljeni smo pruženom podrškom i vjerujem kako će sudionici imati sjajne uvjete. Naš cilj je promocija STEM-a, tehnologije i inovativnosti i pokazati što se sve može učiniti radom. Pozivam sve da dođu krajem kolovoza u Mičevec i provjere što sve mogu mladi umovi -rekao je Tibor Kezelj, predsjednik udruge Formula student Alpe Adria i organizator manifestacije.

 

Foto: Organizatori i domaćini na predstavljanju natjecanja Formula Student Alpe Adria 2023./G.Kiš, cityportal.hr

 

Lana Krunić Lukinić, pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, istaknula je kako je ova manifestacija ujedno i dodatni poticaj mladima za obrazovanje u novim tehnologijama, posebno u STEM područjima, te pozvala sve učenike i studente da se pridruže ovom događaju.

Manifestacija će biti i velika turistička promidžba našeg kraja.

– Auto utrke idu ruku pod ruku s promidžbom destinacijskog turizma i moram reći kako smo ponosni što su upravo nas organizatori ovog prestižnog događanja izabrali za domaćine. Veseli nas što ćemo ugostiti toliko mladih ljudi i stručnjaka iz cijelog svijeta, sa četiri kontinenta i nadam se kako će ovaj događaj i ubuduće ostati u našem gradu – istaknula je Maja Toth, direktorica TZ Velike Gorice.

Direktorica TZ Zagrebačke županije, Ivana Alilović, također se zahvalila organizatorima na odabiru Velike Gorice kao grada domaćina, te istaknula kako je time i čitava županija stavljena i na globalnu turističku kartu.

– Nama je ključno da ovakvim manifestacijama stvaramo inovativnost u sadržaju što je bitno kako bi destinacija bila održiva – poručila je.

Projekt podupire vrh svjetske autoindustrije među kojima su Rimac Technology, Bugatti Rimac i AVL, a suci dolaze iz svijeta Formule 1, te kompanija kao što su Aston Martin, Porsche Engineering, Mercedes AMG Formula E, McLaren Racing, Ferrari i mnogi drugi. U cilju promicanja i promocije STEM područja, studentskog aktivizma te poslovnog umrežavanja, projekt je direktno podržan od Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Sveučilišta Sjever i Maribor.

Foto: Formula Student Alpe Adria/FB FSAA

 

Ova objava Velika Gorica domaćin najprestižnijem svjetskom studentskom natjecanju Formula Student Alpe Adria se prvi puta pojavila na cityportal.hr.