Prijava

Vaša prijava

VIDEO Vozač ZET-a: Da nisam zatrubio vozaču auta, možda bi sva ova djeca bila ‘pokošena’

[]

Tragična smrt devetogodišnje djevojčice iz Zagreba, koja je stradala pod kotačima 6,5 tona teškog kamiona na pješačkoj zebri u povratku iz škole, izazvala je snažnu reakciju javnosti i naših čitatelja. Brojni su komentari sućuti upućeni obitelji stradale školarke, a krim-istraga je utvrdila i kako je kamion imao neispravne kočnice, dok vozača očekuje suđenje.

Ovo bi trebali čitati svaki dan svi sudionici u prometu. Uvijek, ali baš uvijek stanem kada je autobus na stajalištu. Baš radi ovakvih događaja kojih sam se nagledao 39 godina na cesti. Pješake molim da nikad ne prelaze cestu ispred autobusa na stajalištu radi njih samih. Djetešcu mir i pokoj vječni, a roditeljima neka je Bog na pomoći da žive s ovom boli – komentirao je naš čitatelj Zdravko.

Javio nam se komentarom i jedan od vozača autobusa koji svakodnevno prevozi školsku djecu.

Ja sam vozač školskog busa i svakodnevno doživljavam slične situacije.Stanem na stanici koja i nije stanica nego obilježeno autobusno stajalište na državnoj cesti, obilježen pješački prijelaz, djeca ulaze ili izlaze, 4 žmigavca, i svako malo se nađe netko tko ide u pretjecanje s ne baš malom brzinom. Svakodnevno opominjem djecu da se čuvaju takvih vozača, već sam dosadan samom sebi ,a vjerojatno i njima samo da se ne dogodi nešto slično – napisao je naš čitatelj Ivan.

A njegov kolega po struci, vozač ZET-a, Ivica Piščetek, poslao nam je i video snimku jedne od, kako kaže, svakodnevnih situacija u zonama škola.

– Vozač sam busa u ZET-u već 11 godina i nisam se, nažalost, jako iznenadio ovoj pogibiji djevojčice, jer to svaki dan  gledam. Da nisam ovdje potrubil tko zna kak’ bi ispalo. To sam snimio na redovitoj liniji Črnomerec-Mikulići, bilo je oko 7:30 ujutro. Taj tjedan sam vozio jutarnju smjenu i svaki dan se uzastopce ponavljala ta scena, vozači silno žele zaobići bus, a ne mogu zbog prometa, o prometnim znakovima da ne pričam. Kao da sam predvidio da će to dogoditi kad se zaustavim na stanici – rekao nam je.

Ističe kako se većina vozača ponaša normalno, ali njih 5 do 10 posto stalno pretječu autobuse, usprkos silnim upozorenjima koja se nalaze u zoni škole.

– I ta i brojne druge stanice su jako jako regulirane da se takve stvari ne događaju. Ovdje su recimo na 20 metara prije postavljeni tzv. ležeći policajci, puna je linija, semafor, ograničenje, upozorenja da su djeca u prometu, međutim neki svjesno krše sve to – preko pune i kroz crveno na semaforu, a djeca izlaze iz busa i kreću na pješački prijelaz. Tamo gdje nema toga tamo je, kak’ se veli, živi Texas – priča nam vozač Ivica.

Za kraj stavljamo poruku koju nam je poslala čitateljica Silva, koju bi trebao pročitati baš svaki vozač.

Vozim preko 40 godina. Bilo koje vozilo u desnoj traci mi može zakloniti pogled na zebru i ako to vozilo stoji i ja se moram zaustaviti. I inače zebri valja prilaziti brzinom koja omogućava zaustavljanje u mjestu ako preglednost nije dobra. Onog časa kada pješak zakorači na zebru mora biti zaštićen i siguran. A moj oprez u vožnji osigurava i da biciklisti, oni na romobilima i oni koji odluče naglo prijeći ili pretrčati ne stradaju. Jer poslije nije meni bitno tko je kriv, bitno mi je da nisam sudionik tragičnog događaja. Tih nekoliko sekundi neće me spriječiti da na vrijeme stignem tamo kuda sam krenula ali će mi osigurati miran san – poručuje.

Ova objava VIDEO Vozač ZET-a: Da nisam zatrubio vozaču auta, možda bi sva ova djeca bila ‘pokošena’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.