Prijava

Vaša prijava

Jagodno, selo koje želi biti više od prolaza do Posavine: Stiže dječje igralište, pješačka staza do Novog Čiča, revitalizacija rijeke Odre

[]

Jagodno, mjesto udaljeno od Velike Gorice samo pet kilometara, smješteno između susjednih naselja, Novo Čiče i Ribnica, počelo se naseljavati još davne 1857.godine, a danas u njemu živi petstotinjak stanovnika. Zadnje dvije godine u mjestu je pokrenuto niz aktivnosti kojima je cilj samo jedan.

– Mi smo jedno malo selo koje pokušavamo razviti da nismo samo prolaz do Posavine – kaže nam Ivan Sudar, predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora, u razgovoru kojemu je povod nadolazeća proslava Dana mjesta Jagodno, ove nedjelje, 17.rujna.

Proslava započinje svetom misom u 12 sati kod naše kapelice Uzvišenja sv.Križa ispred društvenog doma, to nam dolazi župnik iz Novog Čiča, velečasni Marijan Prepeljanić. Nakon mise predviđeno je okupljanje na Sportsko-rekreativnom centru (SRC) Jagodno oko 13 sati, kod naše lijepe sojenice, gdje se priprema obilan ručak za sve mještane i goste, a onda slijede i domaći kolači, gibanice i druge slastice, to moram pohvaliti naše dame iz sela koje su to sve spekle. Mjesni odbor je pripremio za naše najmlađe napuhance, da se igraju i da nam budu veseli. Imat ćemo i mini turnir 3 na 3 na dva mala gola, ali on će biti više radi druženja i zabave, a manje natjecateljskog karaktera. Smisao svega toga je da se mještani druže, bolje upoznaju međusobno – kaže nam Ivan Sudar, predsjednik Mjesnog odbora Jagodno.

Foto: Radnih akcija ne manjka u Jagodnom/MO Jagodno

Foto: Mještani Jagodnog uvijek raspoloženi za druženje/MO Jagodno

Upravo je Sportsko-rekreativni centar Jagodno jedna od inicijativa koja je nakon dugo godina pokrenula stanovnike mjesta na zajedničke akcije. Na taj prostor veličine 7,5 tisuća kvadrata prvo je stigla – sjenica.

– Sva druženja su do sada bila samo u društvenom domu, a ove godine na proljeće smo izgradili sjenicu kako bismo imali jedno lijepo vanjsko okupljalište, gdje se mještani druže, slave rođendane ili štogod, pa i da se upoznaju. Grad nam je odobrio sredstva, a mi mještani smo sami izveli radove. Imamo idejni projekt i plan nam je svake godine izgraditi nešto novo na SRC-u Jagodno – na proljeće iduće godine ide izgradnja dječjeg igrališta i parka, da se i naši najmlađi socijaliziraju i međusobno druže i upoznaju. Na SRC-u dalje planirano umjetnu travu, manji nogometni teren, rukometne golove, betonski stol za stolni tenis, sprave za vježbanje, uredit ćemo i okoliš, zasaditi zelenilo. Ne možemo sve odjednom, kolikogod bismo to htjeli, ali idemo korak po korak, nek’ se svake godine nešto napravi bit ćemo jako zadovoljni – otkriva Sudar.

Foto: Grad je donirao sredstva, a mještani sami izgradili sjenicu u Jagodnom/MO Jagodno

Foto: Novoizgrađena sjenica u Jagodnom/MO Jagodno

Prošle godine je u potpunosti renovirana i mjesna kapelica, a u roku mjesec dana kreće i kompletna fasada na društvenom domu.

Mala udaljenost od Velike Gorice, ali i samo 15 kilometara razdaljine do Zagreba, prepoznali su i brojni, novi stanovnici ovog mjesta, a porast stanovništva donosi sa sobom i nove razvojne projekte.

– Itekako imamo značajan porast stanovnika u selu, pa smo i zbog toga s Gradom dogovorili izgradnju pješačke staze, na čemu zahvaljujem gradonačelniku Ačkaru i čitavoj ekipi. Staza će ići skroz od kraja sela do OŠ Novo Čiče, jer sigurnost naših najmlađih, ali i ostalih mještana je najbitnija. Projekt pješačke staze je u izradi, treba pričekati i da se riješi kompletna dokumentacija. Do kraja godine očekujemo i postavljanje tabli s imenima ulica, čekamo da se riješi sve u katastru. Kako su se mještani doseljavali to je nastao mali nered, kućni brojevi su razbacani, pa imate recimo na početku sela kućni broj 5, a malo dalje je već 100, pa će se i to urediti. I mještani su sudjelovali u izboru imena ulica – kaže.

 

Odluku o imenovanju ukupno 14 ulica u Jagodnom potvrdilo je u srpnju i Gradsko vijeće Velike Gorice, pa će mještani ubuduće živjeti u ovim ulicama: Posavska, Cvjetna, Ulica Stjepana Radića, Ulica Ivana Pavla, Ulica Luščaki, Ulica Ivane Brlić-Mažuranić, Ulica Milanščak, Božićeva ulica, Kosova ulica, Ulica kardinala Alojzija Stepinca, Odranska ulica, Ulica kardinala Franje Kuharića, Ulica sv. Nikole Tavelića i Ulica Antuna Gustava Matoša.

Foto: Jagodno do kraja 2023. dobiva nazive 14 ulica/Cityportal.hr

Velika im je želja i revitalizacija rijeke Odre, u čemu predsjednik Mjesnog odbora vidi značajan društveni, ali i turistički potencijal. To i ne čudi, jer izvorište rijeke Odre, okolica mjesta Jagodno, evidentirana je kao ekološki zaštićeni krajolik zbog nastamba vrlo rijetkih vrsta ptica u ovom dijelu Europe.

– Imamo tu rijeku Odru koja jedinim dijelom prolazi kroz Jagodno i pokušat ćemo joj dati neki novi sjaj. Ona je naš nebrušeni dijamant i doista se nadamo u budućnosti i sportskim, kulturnim, društvenim turističkim sadržajima, jer to područje svakako treba revitalizirati – smatra.

Volje ima, podrška Grada je tu, a ljubavi prema Jagodnom ne nedostaje, jer Sudar je ovdje od malih nogu i u svakodnevnoj komunikaciji s mještanima vjeruje kako će zajedničkim snagama uspjeti realizirati sve projekte.

– Dok sam tu radit ću, mislim da smo dosta toga pokrenuli i napravili, a budemo još i više, malo po malo. Pozivam sve koje zanima naše mjesto, možda i traže lokaciju za stanovanje, da nam se pridruže na proslavi Dana mjesta, svi su dobrodošli, pozvali smo i naše susjede iz Novog Čiča i Ribnice, pa ćemo iskoristiti i tu priliku da sa članovima mjesnih odbora popričamo o zajedničkim projektima za naš kraj, a i da se mještani međusobno druže – poručuje završno Ivan Sudar, predsjednik Mjesnog odbora Jagodno.

Foto: MO Jagodno

Foto: Obnovljena kapela Uzvišenja sv.Križa u Jagodnom/MO Jagodno

 

Ova objava Jagodno, selo koje želi biti više od prolaza do Posavine: Stiže dječje igralište, pješačka staza do Novog Čiča, revitalizacija rijeke Odre se prvi puta pojavila na cityportal.hr.