Prijava

Vaša prijava

Perunfest: Obrišite prašinu s metle, pripremite štule i u subotu pravac – Donja Lomnica!

[]

Najposjećeniji festival našega kraja, Perunfest, festival zaboravljenih priča i narodnih predaja, šestu godinu zaredom poziva u bajkovito okruženje kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici, gdje vas prvog dana jeseni, u subotu, 23.rujna, od 12 do 23 sata očekuju svakojaka iznenađenja iz magične kuhinje umjetničkog voditelja festivala, Zdenka Bašića. Lomnica će tako na jedan dan postati lokacija doista spektakularnih vizualnih instalacija na kojoj će vas dočekati čitav niz vrhunski kostimiranih likova, a središnja tema ovogodišnjeg Perunfesta su – vile. Oko kurije se smještaju Coperničko selo, Mogutska i Vilinska šuma, Perunsajam, Pozojevo gnijezdo, te Perunova vještičija škola, a na svakoj od tih mikrolokacija očekuje vas neko novo programsko iznenađenje.

– Obrišite prašinu sa metle i pripremite štule pa u Donju Lomnicu! Dobra vijest je da počinjemo s raznim čudesnim programima već u podne! Imamo još duhova koji opsjedaju Coperničko selo, pa i duha koji je donio euro. Pojedinačna ulaznica za Perunfest koju plaćaju svi stariji od 7 godina stajati će 5 eura, a obiteljska (4+), 15 eura. Nadamo se da će nam sve te mile i nemile promjene donijeti neko bolje vrijeme i oraspoložiti duh Perunfesta budućih. Ove godine, naša draga copernica Ines Marciuš Kruljac, koja je friško nagrađena nagradom “Grigor Vitez” za najbolji tekst, predstavlja svoju  slikovnicu, ‘Djed i vještica’ svojim sirotim malim čitateljima i sprema nam nova mračna iznenađenja uz veseli osmijeh! – najavili su organizatori.

Foto: Perunfest donosi i promociju nove slikovnice Ines Marciuš Kruljac/Perunfest

Kako su vile središnja tema festivala, niz kreativnih radionica u ‘Kutku za vile i vilenjake’ priprema gorički Centar za djecu, mlade i obitelj, vunene vile i čudesna bića izrađivat će se na radionici Studija mašte, a udruga Ostvarenje i Sanela Đurinec Rajić poziva ozbiljne mlade umjetnike na crtanje ‘Vilinskih priča’ akrilom na platnu. Nikola Pejak će vas u kuriji dočekati predavanjem na temu ‘Vile i vilenjaci turopoljskog kraja’, dok vas Triko Cirkus Teatar poziva na radionice zračnih akrobacija i kostimirani performans ‘Vilinska škola letenja’. Red Čuvara grada Zagreba pripremio vam je ‘Srednjovjekovni kamp’ s radionicama gađanja lukom i strijelom, te mačevanja, te predstavu ‘Ivanjska bajka’. Očekuje vas na Perunfestu još niz izložaba i instalacija, predavanje ‘Starohrvatska mitologija’ Zdenka Bašića, pa i prava Potraga za blagom iz radionice udruge Ministarstvo magije. Svakako posjetite i Coprnjačku kuhinju i Perunovu vještičiju školu, a tu je i Perunsajam, gdje vas očekuju ‘svakojake grabancijaške đinđe i đabarije’.

Do Donje Lomnice možete doći i javnim prijevozom, autobusnom linijom 310 s Glavnog kolodvora u Zagrebu ili  autobusnom linijom 335 iz Velike Gorice. Organizatori su se pobrinuli i za ugodan smještaj, u njihovom duhu.

– Na prostoru održavanja Perunfesta postavljene su udobne bale sjena na koje posjetitelji mogu predahnuti dok gledaju i slušaju priče. A neki svoj boravak produže i dugo u noć, uz pjesmu, pod zvijezdama na Perunovom trgu. Pa udobno sijeno koriste kao krevete! – poručuju.

Sve instalacije, rekviziti i kostimi Perunfesta izrađeni su i postavljeni od umjetničkog voditelja Zdenka Bašića, te kostimografa i scenografa Tajane Štasni, Ivane Bilić i Staše Šahman.

 

Karta Perunfesta/Screenshot

Perunfest program 2023./ Screenshot

 

Ova objava Perunfest: Obrišite prašinu s metle, pripremite štule i u subotu pravac – Donja Lomnica! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.