Prijava

Vaša prijava

Brojni znatiželjnici kroz izvedbene umjetnosti i suvremene prakse ‘ogledali’ Veliku Goricu

[]

Prvi festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi „Oglede“, koji je pozvao publiku u ogledanje Velike Gorice, ali i izvedbene ponude koju su pripremili umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, u tri dana okupio je Velikogoričane ali i goste, znatiželjnike koji su došli provjeriti o čemu je riječ. Festival je održan od 5. do 7. listopada, na atraktivnim lokacijama Trga kralja Tomislava koje su poprimile novo, festivalsko ozračje i bacile novo svjetlo na izgled pojedinih gradskih lokacija.

– Komentari su ohrabrujući, podržavajući, za većinu je građana ovo nešto novo, ali reakcije su mahom pozitivne; urbano osvježenje, kažu! Mislim da je gradu nedostajao ovakav jedan festival koji slavi suvremenu umjetnosti i pokušava je približiti publici. U tri dana ponudili smo performanse, akcije u javnom prostoru, instalacije, predstave, progovorili smo i klaunskim jezikom, jezikom glazbe, a pokušali smo naći razumijevanje i na mandinka jeziku, govoriti, slušati i razumjeti srcem, baš kao što je to rekao Siniša Labrović koji nam je otvorio festival – govori umjetnička voditeljica festivala, Ana Katulić.

Tri festivalska dana, od kojih je petak organiziran u suradnji s Turističkom zajednicom Velike Gorice u okviru manifestacije „Petek na Gorice“, okupila su 500-tinjak posjetitelja koji su mogli odabrati jutarnji ili poslijepodnevni program.

U Goricu su stigli i upoznali je umjetnici i gosti iz Osijeka, Splita, Berlina... Program su zajednički realizirali nezavisni gorički umjetnici i udruge, uz potporu Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i Turističkih zajednica Gorice i županije, a programski se uklopio i u dane EU baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Foto: Katarina Drvodelić, Mario Žilec

Ova objava Brojni znatiželjnici kroz izvedbene umjetnosti i suvremene prakse ‘ogledali’ Veliku Goricu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.