Prijava

Vaša prijava

Zajednica Gorica već 25 godina ima jedan cilj: Očuvanje kulturnog amaterizma turopoljskog kraja

[]

Najveća županijska Zajednica kulturno umjetničkih društava, Zajednica Gorica, svečanom sjednicom u Dvorani Gorica sinoć je proslavila 25. obljetnicu rada i djelovanja. Predstavili su se tako zborovi, vokalni sastavi, mažoretkinje, a revijom narodnog ruha koju je pripremila Ivana Lučan, moglo se vidjeti koliko je veliko bogatstvo turopoljskog kraja. Modeli za ovu priliku bili su članovi kulturno-umjetničkih društava s goričkog područja.

– Naša kultura seže daleko u prošlost gdje otkrivamo svu ljepotu i bogatstvo narodnih vrijednosti koje želimo prezentirati te potaknuti kreativno poduzetništvo u kulturi. Pojedine članice Zajednice djeluju već cijelo stoljeće, a okupljaju čitav niz različitih generacija. Uz obnovu folklornog nasljeđa, pratimo i tijek umjetnosti u razvoju suvremenog plesa, pjesme, ali i dramske umjetnosti – istaknuo je predsjednik Zajednice Vladimir Štarkelj i naglasio kako se zajedništvom i slogom jača kulturno-umjetnički amaterizam.

21.11.2023. – Velika Gorica – Četvrt stoljeća goričke Zajednice KUD-ova – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Zajednica danas broji 18 udruga u kulturi, čiji članovi ostvaruju opažene rezultate u zemlji i svijetu.

– Čestitam vam na ovom lijepom jubileju. Važno je da društva idu naprijed, rade na očuvanju naše tradicije, širenju naše kulture, ali i pružamo jedno utočište za mlade – poručio je Zlatko Herček, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije te je predsjedniku Štarkelju uručio srebrnu diplomu kao znak zahvalnosti suradnje i uspješnog rada.

21.11.2023. – Velika Gorica – Četvrt stoljeća goričke Zajednice KUD-ova – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U svom obraćanju gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je kako se kultura Velike Gorice unazad 25 godina manifestira kroz najbolji mogući oblik.

– Kulturu ne može nitko svojatati. Kultura je nešto što zbližuje i nešto što je kroz povijest pokazalo i činilo razliku između uspješnih i neuspješnih civilizacija. Već punih 25 godina predsjednik Štarkelj uspješno vodi ono što bi mogli poželjeti mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj. Vi ste najbolji mogući ambasadori našega Turopolja i nemojte se umoriti od predstavljanja naše kulture i identiteta – poručio je svima gradonačelnik Ačkar.

21.11.2023. – Velika Gorica – Četvrt stoljeća goričke Zajednice KUD-ova – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kroz program koji su pripremili zaista su prikazali svu ljepotu svog rada.

– Kultura je dijeljenje kreativnih znanja, vještine i talenta. Kultura nije svrha sama sebi, već podiže ljepotu življenja. Izraz je našeg identiteta, povijesti i nasljeđa. Ona je objašnjenje tko smo, odakle dolazimo i gdje živimo. Kultura i umjetnost za nas su neprocjenjive – poručio je na kraju predsjednik Štarkelj.

Galerija fotografija: 

Ova objava Zajednica Gorica već 25 godina ima jedan cilj: Očuvanje kulturnog amaterizma turopoljskog kraja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.