Prijava

Vaša prijava

Umirovljenici, evo što je potrebno ako se želite besplatno voziti vlakom

[]

Kao što smo već pisali, umirovljenici i stariji od 65 godina od 1. siječnja ove godine mogu besplatno i neograničeno putovati vlakom na području Republike Hrvatske. Vladin je to pilot-projekt kojim će se obuhvatiti više od milijun osoba starije životne dobi, a iz državnog proračuna za tu namjenu izdvojit će se dva milijuna eura.

Kako bi ostvarili tu pogodnost, potrebno je izraditi pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza te kupiti profil po cijeni od 2,65 eura. Za ostvarivanje prava na profil umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument. Oni koji već imaju pametnu karticu moraju kupiti samo profil koji će im vrijediti do kraja 2024. godine.

Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini i/ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila besplatno.umirovljenici@hzpp.hr.

Pametna kartica izrađuje se u roku od 7 dana od predaje zahtjeva i podiže se na blagajni na kojoj je predan zahtjev. Za korisnike koji nisu u mogućnosti preuzeti pametnu karticu na blagajni, kartica će im biti poslana poštom uz plaćanje pouzećem.

Realizacija ovog pilot-projekta ima i socijalnu komponentu jer će se njegovim provođenjem olakšati financijska situacija umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Uz ulaganja u željezničku infrastrukturu i vozni park, i ovim projektom nastavlja se poticanje korištenja željezničkog prijevoza – ističu iz HŽ Putničkog prijevoza.

Inače, do 15. siječnja umirovljenici mogu besplatno putovati uz predočenje rješenja HZMO-a o mirovini ili odreska mirovine i identifikacijskog dokumenta, a osobe starije od 65 godina uz predočenje identifikacijskog dokumenta. Dok od 16. siječnja 2024. umirovljenici i osobe starije od 65 godina trebaju imati pametnu karticu s kupljenim profilom.

Ova objava Umirovljenici, evo što je potrebno ako se želite besplatno voziti vlakom se prvi puta pojavila na cityportal.hr.