Prijava

Vaša prijava

‘Play Your Airport’: Inovatori, studenti i biznismeni za zračnu luku budućnosti

[]

Zračna luka Franjo Tuđman ugostila je inovatore, predstavnike start-upova, studente i profesore kako bi zajednički poradili na unaprjeđenju aerodromskih usluga. Pedesetak hrvatskih inovatora, studenata, profesora i biznismena iz prve je ruke upoznalo organizaciju i funkcioniranje različitih procesa i procedura u zračnoj luci – od usluga parkinga, procesa prijave putnika i prtljage, sigurnosnih pregleda do – putnicima nevidljivih dijelova aerodroma – poput centra iz kojeg se upravlja operativnim procesima, odnosno mjesta na kojem se sortira i otpravlja prtljaga.

Veliku zainteresiranost za ove stručno vođene ture izazvao je natječaj „Play Your Airport“, prvi put organiziran u Hrvatskoj. Zainteresirani su na licu mjesta mogli doznati kako se njihove ideje i poslovni projekti mogu implementirati u aerodromske prakse.

–  Kroz tri kategorije – zelenija zračna luka, automatizacija usluge i putničko iskustvo od inovatora, studenata i start-upova se traže rješenja koja će poboljšati cjelokupnu uslugu na zagrebačkom aerodromu. Uz znanje koje već imamo te novu kreativnost i inovativnost, moguće je dodatno unaprijediti određene procese, te iznaći neka nova, inovativna rješenja – rekao je Marin Tica, direktor odjela informatike u MZLZ-u koji je odgovarao na mnogobrojna pitanja o IT rješenjima.

– Iznenadili biste se kad biste čuli koliko su dječje ideje danas primjenjive, te koliko promišljena, mudra i svježa rješenja dolaze upravo od djece – rekla je o razlogu svog posjeta Ksenija Sycheva, direktorica međunarodne kibernetičke škole KIBERone, koju su UN i UNESCO proglasile najboljim svjetskim projektom za djecu u području edukacije digitalnim tehnologijama.

– Ideja mi je detektirati što je ovom aerodromu potrebno, izložiti to našim polaznicima, djeci od 6 do 14 godina i sigurna sam da će iznjedriti rješenje kakvo može pasti na pamet samo generaciji rođenoj u digitalnom desetljeću. Rodi li se dobra ideja, zajedno ćemo je razvijati, jer za nas je taj proces – kako doći od ideje do rješenja – najvažniji” otkriva Sycheva uz napomenu kako se nada da će djeca dati prijedlog za što bezbolnije putovanje obitelji s malom djecom.

„Play Your Airport“ je natječaj koji je ADP (Aéroports de Paris) uspješno proveo u zračnim lukama u Francuskoj i na Madagaskaru. Brojna rješenja koje je potaknuo već unaprjeđuju aerodromsku praksu na pariškom Charles de Gaulleu i glavnoj zračnoj luci Madagaskara Antananarivo, a uskoro bi se kreativnim inovacijama mogao pohvaliti i Zagreb.

Svima im se na početku posjeta obratila glasnogovornica MZLZ-a, Lidija Capković Martinek koja je otkrila najzanimljivije dijelove natječaja „Play Your Airport“.

– Uz novčane, najveća nagrada najboljima će biti vidljivost, ali i zadovoljstvo putovanja u ugodnijem okruženju, jer zračne luke kakvima težimo nisu samo tranzitne točke, već mjesta gdje tehnologija i održivost idu ruku pod ruku kako bi se osiguralo još bolje iskustvo putovanja i boravka u zračnoj luci – rekla je Capković, uz napomenu kako su svi detalji o natječaju na njihovim web stranicama.

– Zbog velikog broja zainteresiranih možda ćemo morati još jednom organizirati ovakav obilazak, jer na ovaj se način najbolje stječe uvid u različite procese zračne luke, a time ujedno i potiče kreativce da ponude neka nova, inovativna rješenja – ističe Capković Martinek

Zagrebačka zračna luka i ovim natječajem pokazuje kako konstantno teži ka održivoj i inovativnoj budućnosti. Projektima poput ovog ide upravo u tom smjeru i poziva sve kreativce da svojim idejama doprinesu stvaranju ekološki prihvatljivijeg, tehnološki naprednijeg i putnički ugodnijeg prostora. Ovo je prilika da hrvatska rješenja postanu dio priče koja će kroz partnersku mrežu grupe Aéroports de Paris oblikovati budućnost zračnog putovanja, zaključuju u zračnoj luci.

Ova objava ‘Play Your Airport’: Inovatori, studenti i biznismeni za zračnu luku budućnosti se prvi puta pojavila na cityportal.hr.